Dmitriev (49 de ani), cu o carieră strălucită în lumea finanţelor, este directorul general al Fondului rus de investiţii directe (RDIF) chiar de la înfiinţarea acestuia, creat de guvernul de la Moscova în 2011, cu un capital de zece miliarde de dolari.
Numele său a devenit cunoscut în rândul populaţiei ruse în timpul pandemiei de COVID, dat fiind faptului că tocmai RDIF a finanţat dezvoltarea vaccinului rusesc Sputnik, iar el a ajuns principalul său promotor, atât în ţară, cât şi în străinătate.
Fondul rus de investiţii directe se află pe lista cu sancţiuni occidentale, inclusiv din partea SUA, pentru sprijinul acordat agresiunii Kremlinului în Ucraina lansate cu trei ani în urmă de către preşedintele rus Vladimir Putin.
Un semn al influenţei tot mai mari a lui Dmitriev în anturajul liderului de la Kremlin a fost participarea sa la negocierile ruso-americane de la Riad de săptămâna trecută, primele din 2002.
În cercurile politice ruse, Dmitriev este numit drept „portofelul” lui Putin şi chiar unul dintre posibilii săi „succesori”, notează pe site-ul său postul de televiziune ucrainean TSN, care i-a dedicat la sfârşitul săptămânii trecute un amplu reportaj.
Din surse publice se ştie că el s-a născut la Kiev în familia unui profesor de biofizică şi radiobiologie. Tatăl a lucrat la Institutul de biologie celulară şi inginerie genetică, biofizică şi radiobiologie al Academiei Naţionale de Ştiinţe a Ucrainei, notează postul de televiziune citat, potrivit căruia acesta ar activa în continuare la institutul respectiv.
La solicitarea TSN, responsabili ai institutului au indicat că, în prezent, acesta s-ar afla în concediu. Aceeaşi media ucraineană nu a putut să afle mai multe despre activitatea lui Dmitriev senior, întrucât conducerea institutului din Kiev a declarat că cercetările acestuia sunt „secretizate”.
Mai târziu a absolvit Universitatea Stanford din SUA, iar la revenire în 1996 rămâne la Moscova.
Potrivit jurnaliştilor de investigaţie de la publicaţia The Insider, în această perioadă Dmitriev a fost recrutat de serviciile speciale ruse. Ca dovadă, ei invocă faptul că la Moscova, în 2000, Dmitriev şi-a înmatriculat primul autoturism, un Range Rover, cu o legitimaţie de ofiţer de informaţii rus.
S-a întors în Ucraina în 2007, iar în următorii trei ani a putut fi văzut în cercul celor mai cunoscuţi oameni de afaceri ai ţării. A adus şi artişti ruşi în Ucraina şi a făcut încercări de afaceri în domeniul construcţiilor.
În 2011 s-a întors la Moscova, imediat după o escrocherie cu un proiect de construcţie Olympic Park la Kiev. În capitala rusă, i se încredinţează conducerea unui fond de capital privat. Aceasta este o organizaţie guvernamentală care decide cine şi în ce proiect să investească fondurile bugetare excedentare. În cea mai mare parte, banii merg către giganţii industriali care aparţin oligarhilor din apropierea Kremlinului.
Cunoaşte o adevărată ascensiune în carieră după căsătoria cu Natalia Popova, cea mai bună prietenă a Ekaterinei Tihonova, fiica cea mare a lui Vladimir Putin. Cele două şi-au făcut studiile împreună, iar acum activează în cadrul Fundaţiei Inopraktika, despre care jurnaliştii de la TSN spun că este o organizaţie, finanţată din bani publici, de fondurile căreia beneficiază apropiaţi ai familiei lui Putin.