Putin nu se va întâlni cu Trump în timpul vizitei acestuia în Arabia Saudită, potrivit Kremlinului

„Acestea sunt planurile şefului Statului american. Nu au nicio legătură cu Putin”, a declarat despre vizita lui Trump în Arabia Saudită purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov. „Deocamdată, Putin nu are astfel de planuri” pentru o întâlnire cu Trump, a susţinut Peskov. „Nu este stabilit nimic clar cu privire la data şi locul unei eventuale întâlniri între Putin şi Trump” şi „continuăm contactele la niveluri diferite, pe diferite canale” de comunicare, a adăugat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Donald Trump a declarat luni (31 martie) că ar putea efectua o vizită în Arabia Saudită „luna viitoare”, iar aceasta ar fi prima sa vizită oficială externă de la revenirea sa la Casa Albă în ianuarie. El a spus în februarie că se va întâlni „probabil” cu Putin în această ţară, fără a avansa o dată. Casa Albă a transmis marţi că Trump va efectua o vizită în Arabia Saudită, precizând că aceasta va fi în luna mai.

Viceministrul rus de externe Serghei Riabkov a declarat, într-un interviu publicat marţi, că Rusia nu poate accepta propunerile SUA de a pune capăt războiului din Ucraina în forma lor actuală, întrucât acestea nu abordează chestiunile pe care Moscova le consideră a fi cauzele profunde ale conflictului, sugerând astfel că discuţiile dintre Moscova şi Washington pe acest subiect stagnează.

„Noi luăm foarte în serios modelele şi soluţiile propuse de americani, dar nu le putem accepta pe toate în forma lor actuală”, a indicat Riabkov. „Aşa cum putem vedea, principalele noastre cereri nu se regăsesc (în propunerile SUA), respectiv soluţionarea problemelor legate de cauzele profunde ale acestui conflict. Ele lipsesc complet, iar acest lucru trebuie abordat”, a explicat diplomatul rus.

Kremlinul a transmis de mai multe ori că o soluţionare negociată a conflictului din Ucraina trebuie să ia în considerare eliminarea „cauzelor profunde” ale acestuia şi „interesele legitime de securitate ale Rusiei”, formulă prin care Rusia cere de fapt, printre altele, recunoaşterea anexării teritoriilor pe care le ocupă în Ucraina, excluderea aderării acestei ţări la NATO şi crearea unei noi arhitecturi europene de securitate.

În Arabia Saudită au avut loc mai multe runde de convorbiri americano-ruse şi americano-ucrainene. În urma acestor contacte, Statele Unite au anunţat marţea trecută că au încheiat înţelegeri separate cu Ucraina şi Rusia pentru un armistiţiu parţial cu două componente, respectiv garantarea siguranţei navigaţiei în Marea Neagră şi oprirea reciprocă a atacurilor asupra infrastructurilor energetice.

Dar părţile nu au semnat de atunci niciun document care să detalieze aplicarea acestor înţelegeri. Moscova şi Kievul au promis totuşi că vor respecta armistiţiul energetic, însă apoi s-au acuzat reciproc de încălcarea lui.

Cât despre armistiţiul maritim în Marea Neagră, Rusia a condiţionat aplicarea acestuia de ridicarea parţială a sancţiunilor occidentale împotriva exporturilor ruse de cereale şi îngrăşăminte, solicitare respinsă însă de Comisia Europeană împreună cu circa 30 de state aliate ale Ucrainei care s-au reunit joi la un summit la Paris.

Trump a reacţionat în weekend cu iritare după ce Putin a propus săptămâna trecută înlocuirea administraţiei preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski cu una condusă de ONU, care să organizeze alegeri în Ucraina şi apoi să se desfăşoare negocieri de pace cu noua putere ucraineană.

Într-un interviu acordat duminică postului NBC, Trump a spus că s-a înfuriat când Putin a criticat legitimitatea lui Zelenski. De asemenea, preşedintele american a ameninţat cu noi taxe vamale secundare, de 25% până la 50%, care să fie pretinse de SUA inclusiv ţărilor ce cumpără petrol rusesc, dacă Rusia nu se va implica pentru a conveni un acord care să încheie războiul din Ucraina.

Analizele uzuale ar putea identifica cel mai frecvent cancer la bărbaţi

Norvegia rămâne fidelă tratatului care interzice minele antipersonal