R. Moldova: Un nou post TV online în care sunt promovaţi politicieni afiliaţi lui Ilan Şor emite din Rusia

Un nou post TV online, MD24, dedicat Republicii Moldova, emite 24 din 24 de ore. Aici sunt promovaţi politicieni afiliaţi lui Ilan Şor, condamnat în Moldova, care locuieşte acum la Moscova. Prezentatorii postului de ştiri sunt cetăţeni ai Moldovei, dar, aparent, conţinutul este creat în Rusia, anunţă newsmaker.md.

MD24 transmite continuu pe site 24/7, deşi unele subiecte sunt înregistrate. Transmisiunea continuă este disponibilă doar pe site-ul postului, nu şi pe reţelele sociale Facebook sau YouTube, deşi aceste platforme permit acest lucru.

Pe site-ul postului de ştiri nu există informaţii despre fondatori, politica editorială sau locaţia acestuia. Datele despre proprietarul domeniului sunt, de asemenea, ascunse.

Se pare că studioul principal al postului de ştiri nu se află în Moldova, ci în Rusia, iar transmisia se face de acolo. În promo-ul postat pe reţelele sociale ale postului, publicat acum două săptămâni, apar trei prezentatori: Svetlana Ceban, Nadejda Verina şi Ilia Cernîşov. De asemenea, pe reţelele sociale sunt înregistrări ale unor emisiuni în cadrul cărora comicul şi bloggerul Dmitri Buimistru ia interviuri invitaţilor.

Potrivit , toate interviurile publicate pe site-ul şi pe reţelele sociale ale postului sunt înregistrate online, prin videoconferinţă. News Maker subliniacă ză nu a găsit nicio înregistrare a vreunui interviu sau comentariu filmate în studioul MD24. De asemenea, se ştie că prezentatorii care lucrează la MD24 nu locuiesc în Moldova. Buimistru, de exemplu, după cum s-a aflat acum câteva luni, a părăsit Moldova în iarna anului 2023. Anunţul a fost  făcut de bloggerul Dmitri Garcaliuc pe canalul său de YouTube „Маленькая страна”. Buimistru a confirmat informaţia într-un alt videoclip, menţionând că a fost nevoit să plece din ţară, dar nu a dezvăluit motivele. Acesta a spus doar că nu doreşte nimănui „astfel de motive” care l-au forţat să-şi părăsească patria.

Prezentatoarea Svetlana Ceban s-a născut în Moldova şi a lucrat la postul TV moldovenesc NIT. Ulterior, conform reţelelor de socializare, a lucrat la posturile TV ruseşti NTV şi RBC şi, în prezent, conform paginii ei de Facebook, locuieşte la Moscova.

Nadejda Verina a lucrat anterior la postul TV moldovenesc CTC-Mega. Conform unei surse a NM, aceasta, la fel, locuieşte acum la Moscova. Ultimul loc de muncă al lui Ilia Cernîşov, conform informaţiilor de pe reţelele de socializare, a fost agenţia Sputnik Moldova (proprietarul agenţiei de ştiri Sputnik este MIA „Rusia astăzi”).

În acelaşi timp, pe MD24 apar corespondenţi din Moldova care le povestesc prezentatorilor din studio despre ceea ce se întâmplă aici.

NM a contactat prin Facebook toţi cei patru prezentatori menţionaţi pentru a le cere un comentariu referitor la informaţiile despre acest post TV, dar până la momentul publicării acestui articol, niciunul dintre ei nu a răspuns.

Pe post apar politicieni şi experţi din opoziţia moldovenească, inclusiv persoane apropiate omului de afaceri şi politicianului Ilan Şor, condamnat la închisoare în Moldova. De exemplu, pe canalul de YouTube MD24 sunt publicate fragmente din emisiuni cu liderul partidului „Şansă” Alexei Lungu, consilierul başcanului Găgăuziei Iurii Cuzneţov, deputatul partidului „Renaştere” Alexandr Nesterovschi şi reprezentanţi ai acestui partid din consiliul municipal Bălţi, precum Veaceslav Jucov şi Iurii Vitnianschi.

Printre rubricile şi temele de pe site-ul postului se află o secţiune dedicată blocului „Victorie” creat de Şor. În emisiunile şi ştirile postului sunt criticate preşedinta Maia Sandu, integrarea europeană şi referendumul privind integrarea europeană, care urmează să aibă loc concomitent cu alegerile prezidenţiale din Moldova pe 20 octombrie.

În Moldova, în ultimii doi ani, autorităţile au închis peste zece posturi de televiziune: Prime, Publika TV, Canal 2, Canal 3, Accent TV, ITV, Orizont TV, TV6, Primul în Moldova, Orhei TV, NTV-Moldova şi RTR-Moldova. Majoritatea dintre ele, conform autorităţilor, aveau afiliere cu „gruparea criminală Şor/Plahotniuc”.

Ulterior, conţinutul posturilor de televiziune controlate de Ilan Şor a apărut pe Canal 5 şi Mega TV. Activitatea acestora a fost, de asemenea, suspendată de către Consiliul pentru promovarea proiectelor de investitionale de importanţă naţională.

În prezent, în Moldova, Ilan Şor controlează compania regională de televiziune şi radio Gagauziya Radio Televizionu (GRT).

 

London Evening Standard a tipărit ultima ediţie zilnică

VIDEO Testul lui Nicușor: Cum va alege primarul Capitalei candidatul pe care îl va susține la prezidențiale