Noul preşedinte al Comisiei pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor din Camera Deputaţilor, Radu Miruţă, trage un semnal de alarmă cu privire la măsura intempestivă a Guvernului PSD-PNL de taxare pentru domeniul IT. Preşedintele Comisiei IT&C mai cere Guvernului PSD-PNL să accelereze implementarea cloud-ului guvernamental, pentru că o creştere a gradului de digitalizare a României măcar până la jumătate din media UE ar aduce o creştere substanţială a PIB
Potrivit deputatului USR, încercarea Guvernului Ciolacu 2 de a cârpi găurile uriaşe de la bugetul de stat pe spatele celor care lucrează în IT nu va ajuta statul să colecteze mai mulţi bani, ci doar îi va împinge pe aceşti angajaţi să plătească taxe în alte ţări.
”Ciolacu nu înţelege că Internetul nu are garduri şi, fără să anunţe o industrie de miliarde de euro în România, a modificat taxarea pentru unii dintre cei mai bine pregătiţi tineri din ţară, crezând că astfel va aduce bani la bugetul pe care apoi huzureşte prin fel şi fel de cheltuieli inutile. Nu va colecta aşa bani, fiindcă Internetul nu are limite, iar oamenii bine pregătiţi care scriu software vor migra electronic spre companii care au sediul fiscal în ţări cu o taxare mai mică. Adică, vor face aceeaşi treabă bună, dar plătind taxele în altă ţară, pentru că specificul activităţii le permite livrarea unor produse software de aproape oriunde. În loc să adune bani la buget, Ciolacu va pierde astfel bani”, declară Radu Miruţă, deputat USR şi preşedinte al Comisiei pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor din Camera Deputaţilor.
Radu Miruţă îi cere premierului Ciolacu să revină asupra deciziei de a modifica peste noapte taxarea salariilor din IT.
”Guvernul Ciolacu trebuie să facă mai întâi o analiză serioasă şi să adopte un calendar previzibil şi etapizat de modificare a taxelor în domeniu, calibrând nivelul impozitării cu ceea ce piaţa poate suporta”, arată el.
Preşedintele Comisiei IT&C mai cere Guvernului PSD-PNL să accelereze implementarea cloud-ului guvernamental, pentru că o creştere a gradului de digitalizare a României măcar până la jumătate din media UE ar aduce o creştere substanţială a PIB.
Deşi are mulţi specialişti în tehnologia informaţiei, România este pe ultimul loc din Europa în ceea ce priveşte gradul de digitalizare şi asta ne costă mulţi bani. Dacă România ar reuşi să ajungă la jumătate din media UE, am avea o creştere de 7% din PIB, mai spune deputatul USR.