Raed Arafat: România, una dintre ţările care are peste 20.000 de intervenţii de urgenţă pe motociclete

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, dr. Raed Arafat, a declarat, vineri, că România este una dintre ţările care are deja peste 20.000 de intervenţii de urgenţă pe motociclete în 11 oraşe, acesta fiind unul dintre motivele pentru care este organizată la Târgu Mureş, în aceste zile, Conferinţa internaţională MOTO, destinată intervenţiilor de urgenţă pe motocicletă.

„Este o conferinţă care reuneşte mai multe ţări care folosesc motociclete în intervenţiile medicale de urgenţă sau de prim ajutor. România este una din aceste ţări deja cu peste 20.000 de intervenţii pe motociclete în 11 oraşe şi este un loc de schimb de experienţă între colegii noştri, paramedici, care lucrează pe motociclete şi chiar şi medicii care participă acum la această conferinţă, care coordonează aceste activităţi şi colegi de-ai lor din alte ţări. Avem ţări precum Olanda, avem chiar veniţi din Australia, dar nu cu motocicleta. Bineînţeles, unii au venit chiar cu motocicletele lor aici şi participă la discuţii”, a declarat presei dr. Raed Arafat.

Conferinţa internaţională MOTO, destinată intervenţiilor de urgenţă pe motocicletă, este organizată la Târgu Mureş de către Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), International Fire & EMS Motorcycle Response Unit Association (IMRUA) şi Fundaţia pentru SMURD.

„Motocicletele au oferit o şansă în plus pacienţilor. Ele ajung foarte rapid. Şi Târgu Mureşul are două, ajung foarte rapid, câştigă minute foarte importante, mai ales în cazul stocurilor cardiace. Ultimul caz, pe care îl găsiţi pe Facebook-ul departamentului, este al unei persoane care a căzut chiar în apropierea unui spital. Un paramedic a ajuns cu motocicleta şi a aplicat primele defibrilări. Când a ajuns unitatea de terapie intensivă, au ajuns şi colegii lui, pacientul avea deja ritmul cardiac restabilit şi asta înseamnă că recuperezi pacientul complet, fară sechele neurologice, lucru care s-a întâmplat la acest caz şi asta e doar un exemplu din ele. În 11 oraşe, cu excepţia Bucureştiului, sunt câte două motociclete (…). Cu siguranţă proiectul trebuie extins şi în alte localităţi şi trebuie extins în mod deosebit la nivelul Bucureştiului şi în alte cartiere, nu numai în zona centrală”, a subliniat Raed Arafat.

Conferinţa internaţională MOTO, destinată intervenţiilor de urgenţă pe motocicletă este un eveniment unic care reuneşte la Târgu Mureş, în aceste zile, specialişti din domeniul intervenţiilor de urgenţă pe motocicletă, oferind oportunităţi de schimb de experienţă, inovaţii şi soluţii dedicate salvării de vieţi.

Pe parcursul celor trei zile, conferinţa include sesiuni de lucru, prezentări tematice, demonstraţii practice şi momente de networking, asigurând crearea unui cadru ideal pentru profesioniştii din acest domeniu.

Potrivit unui comunicat de presă al UPU SMURD Târgu Mureş, scopul evenimentului este de a promova excelenţa în intervenţiile de urgenţă moto, de a facilita colaborarea internaţională şi de a împărtăşi bune practici care să sprijine comunităţile în faţa situaţiilor de urgenţă.

„Unul dintre momentele centrale ale evenimentului va avea loc în 5 octombrie, când se vor desfăşura două activităţi de amploare, menite să apropie publicul larg de specificul acestui tip de intervenţii: Expoziţia de Tehnică Moto, în Piaţa Teatrului din Târgu Mureş, între orele 13:00-15:00. Publicul va avea ocazia să vadă echipamentele şi motocicletele folosite de echipele de intervenţie din România, precum şi din alte ţări participante. Parada Moto, ce se va desfăşura între orele 15:00-17:00. Traseul paradei va cuprinde următoarele zone: Centrul municipiului, zona SCJU, cartierul Aleea Carpaţi, Cuza Vodă, ISU Horea. La paradă vor participa unităţi moto ale structurilor Ministerului Afacerilor Interne din România şi invitaţi din străinătate”, au precizat organizatorii.

Evenimentul reprezintă atât o celebrare a 15 ani de excelenţă internaţională în intervenţiile de urgenţă pe motocicletă, cât şi un prilej de a privi spre viitor, „inspiraţi de realizările din domeniu şi motivaţi să continuăm dezvoltarea unor soluţii inovatoare pentru siguranţa şi sănătatea comunităţilor”. AGERPRES/(A, AS – autor: Dorina Matiş, editor: Karina Olteanu, editor online: Adrian Dădârlat)

Sursa: www.agerpres.ro

Ciolacu: Donaţia de microbuze şcolare Republicii Moldova – un program pornit de mult timp; educaţia copiilor e o prioritate

CJUE a anulat prevederea din Pachetul Mobilitate I referitoare la întoarcerea vehiculului la sediu în opt săptămâni (minister)