Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat joi că, de câteva zile, sunt vehiculate foarte multe informaţii că ar fi venit în România un virus din China care produce infecţii foarte grave, el precizând că nu este cazul, pentru că discutăm despre o viroză banală şi că metapneumovirusul este un virus cunoscut de foarte mulţi ani, care produce infecţii obişnuite. Ministrul a mai spus că nu e nimic neobişnuit în China în momentul de faţă, iar sistemul sanitar nu este copleşit, spitalizările fiind chiar mai puţine decât în perioada similară anului trecut.
”În ultimele săptămâni, au existat tot felul de aşa zise alerte care să pună pe jar populaţia, nu este cazul. Boala X, care a fost menţionată prima dată, evolua exclusiv în Congo şi era vorba despre malarie, deci nu avea nicio legătură cu sănătatea publică din România sau din Europa. Acum, ne găsim într-un moment în care, de câteva zile, sunt vehiculate foarte multe informaţii că ar fi venit în România un virus din China care produce infecţii foarte grave. Nu este cazul, discutăm despre o viroză banală”, a explicat ministrul Rafila.
El a precizat că ”metapneumovirusul este un virus cunoscut de foarte mulţi ani, care produce infecţii obişnuite”.
”Copiii, în general, sunt afectaţi, 10% din totalul virozelor respiratorii care apar la copii sunt produse de metapneumovirus, aşa că nu discutăm de nimic special, discutăm de o viroză banală care, sigur, la fel ca orice viroză, poate să evolueze cu complicaţii în cazul persoanelor care au anumite deficienţe imune sau boli cronice, dar sunt situaţii excepţionale iar diagnosticul acestei boli este un diagnostic clinic. În acest an, în România s-a făcut o singură identificare de acest tip, la persoanele care au un sindrom respirator sever”, a mai spus Alexandru Rafila.
Ministrul a declarat despre infecţia cu metapneumovirus şi de relaţia cu China, care a fost repetată foarte mult în mass-media, ministrul a spus că aceste infecţii sunt în limite aşteptate.
”Nu e nimic neobişnuit în China în momentul de faţă, sistemul sanitar nu este copleşit. Spitalizările sunt chiar mai puţine decât în perioada similară anului trecut, aşa că mi-e foarte greu să spun de unde a fost această informaţie”, a arătat el.
Ministrul a mai spus că metapneumovirusul este un virus înrudit cu virusul sinciţial respirator. ”Majoritatea copiilor sunt susceptibili să se îmbolnăvească cel puţin o dată cu acest metapneumovirus până la vârsta de 5 ani. Aproximativ 10% din toate infecţiile respiratorii dintr-un anumit moment sunt produse de metapneumovirus. Oricine poate lua acest virus, iar persoanele cu afecţiuni pulmonare cronice sau cu deficienţă imune sunt susceptibile să facă şi anumite complicaţii”, a precizat Rafila.
Ministrul a mai spus că el se răspândeşte când intri în contract strâns cu o persoană infectată, dacă atingi gura, nasul sau ochii după ce atingi suprafeţie infectată de picăturile care au fost eliminate de o persoană infectată sau când intri în contact apropiat cu astfel de persoană, iar incubaţia este de 3-6 zile.
Potrivit lui Rafila, simptomele de obicei sunt uşoare, tuse, congestie şi secreţii nazale, febră, eventual dureri în gât moderate, greţuri vărsături şi diaree, care dispar de obicei la tratamentul sintomatic.
”Nu există vaccin pentru prevenirea acestei infecţii. Sunt măsurile de prevenţie generală pentru infecţiile respiratoria”, a completat el.
”Sunt zeci de mii de cazuri de astfel de infecţii în fiecare săptămână. În momentul de faţă, vă asigur că în România sunt câteva mii de cazuri de infecţie cu metapneumovirus. V-am spus că este un singur caz care a fost diagnosticat care avea SAR, adică sindromul respirator grav”, a mai explicat ministrul.
Ministrul a arătat că nu se recomandă, inclusiv în această infecţie cu metapneumovirus, tratamentul antibiotic.
”El este rezervat persoanelor care fac o suprainfecţie sau o infecţie bacteriană, respiratorie, numai la recomandarea medicului şi este cel mai bine după efectuarea unui test de sensibilitate ca să alege antibioticul potrivit şi nu trebuie date niciodată antibiotice numite de rezervă, adică nişte antibiotice pe care le folosim în situaţii speciale. Există antibiotice de primă intenţie, ele trebuie folosite exclusiv, dar doar atunci când este vorba despre infecţie bacteriană şi numai la recomandare a medicului”, a ţinut să menţioneze ministrul.