Ratingul României ar putea fi redus la categoria ‘junk’ din cauza crizei politice (Reuters)

Agenția de rating S&P Global a avertizat că actualele tulburări politice din România ameninţă tot mai mult râvnitul rating de credit investment grade al țării.

Candidatul prezidențial și liderul partidului de extremă dreapta Alianța pentru Uniunea Românilor (AUR), George Simion, participă la o dezbatere cu candidatul independent pro-european și primarul Bucureștiului, Nicușor Dan – Hepta/Abaca

Piețele financiare din România au fost zguduite în această săptămână după ce victoria candidatului prezidențial de extremă dreapta, George Simion, în primul tur de scrutin a adâncit criza politică din a doua cea mai mare economie a Europei Centrale, scrie Reuters.

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a demisionat în urma rezultatului, declanșând prăbușirea guvernului pro-occidental de coaliție și generând îngrijorări majore cu privire la problemele financiare ale țării.

Un sondaj a arătat că Simion, un eurosceptic vocal, este favorit să câștige turul doi decisiv din 18 mai.

S&P a avertizat că procesul de luare a deciziilor va deveni mai fragmentat și mai instabil în următoarele luni, indiferent de rezultat, ceea ce va duce la „performanțe economice, fiscale și externe mai slabe decât ipotezele noastre deja pesimiste”.

România are în prezent un rating de BBB- de la S&P și Fitch și un echivalent Baa3 de la Moody’s. Toate cele trei agenții au o perspectivă negativă. Acestea sunt cele mai mici ratinguri din categoria investment grade, ceea ce înseamnă că orice retrogradare va împinge România în categoria așa-numită „junk” (speculativă).

Această categorie este, de obicei, evitată de investitorii internaționali conservatori, ceea ce duce la creșterea costurilor de împrumut.

Bucureștiul are deja cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeană, depășind 9% din PIB.

Situația politică afectează și principalele surse de finanțare ale țării, a declarat S&P, iar accesul pe piața Eurobondurilor a fost „slăbit… ceea ce pune presiune pe cursul de schimb și pe piața obligațiunilor interne”.

Leul românesc a scăzut cu aproape 3% față de euro, ceea ce a forțat banca centrală să intervină pentru a încerca să-l stabilizeze.

Economiștii de la Bank of America au declarat că se așteaptă ca Fitch să retrogradeze ratingul României cu o treaptă în august, întrucât probabilitatea crescută a unui președinte naționalist și a unei schimbări de guvern adaugă riscuri pe calea consolidării fiscale a țării.

„Aceasta, la rândul său, în opinia noastră, înseamnă că UE ar putea lua în considerare suspendarea fondurilor în iunie-iulie, iar o retrogradare de rating este, de asemenea, greu de evitat.”

Economia României a crescut cu doar 0,8% anul trecut, cel mai lent ritm de la pandemia COVID-19, iar un grup important de angajatori a avertizat în această săptămână că turbulențele politice ar putea împinge țara în recesiune.

Rezultatul surpriză din primul tur de duminică a făcut ca randamentul obligațiunilor guvernamentale pe 10 ani – un indicator al costului împrumuturilor pentru stat – să crească cu aproximativ 100 de puncte de bază, ajungând la cel mai înalt nivel din noiembrie 2022.

Analiștii JPMorgan au avertizat asupra unei deprecieri de 15–20% a leului față de euro, dacă instabilitatea se agravează după al doilea tur de scrutin.

Banca centrală ar fi cheltuit între 5 și 10 miliarde de euro din rezervele valutare în ultimele zile pentru a susține leul, potrivit estimărilor făcute de economiști și bănci de investiții.

Scenariile S&P post-electorale includ posibilitatea formării unui guvern minoritar instabil, care ar încerca să continue consolidarea fiscală, sau alegeri parlamentare anticipate, care ar întârzia și mai mult reducerile bugetare.

Un al treilea scenariu, mai optimist, ia în calcul formarea unui guvern de uniune cu sprijin suficient pentru stabilizarea fiscală.

Nicușor Dan îl face praf pe George Simion după declarațiile cu privire la Visa Waiver: Un slugarnic care înșală pe toată lumea pentru putere

FOTO MApN demontează un nou fake news! Este vorba despre personalul în domeniul apărării