Rază de speranță pentru pacienții cu cancer! Un mister vechi de 30 de ani a fost elucidat – de ce mor diferit celulele canceroase?

Descoperirea, publicată în revista Nature Cell Biology, ar putea duce la tratamente mult mai eficiente pentru pacienții cu cancer, prin combinarea radioterapiei cu imunoterapia.

Profesorul Tony Cesare, coordonatorul studiului, spune că procesul de reparare a ADN-ului, care în mod normal protejează celulele sănătoase, determină felul în care mor celulele canceroase după radioterapie, notează Scitech Daily.

Cercetătorii au observat că atunci când ADN-ul deteriorat de radiații este reparat printr-o metodă numită „recombinare omologă”, celulele canceroase mor în timpul procesului de reproducere, fără să declanșeze un răspuns imun. În schimb, când celulele folosesc alte metode de reparare a ADN-ului, ele mor într-un mod care alertează sistemul imunitar despre prezența cancerului.

„Am descoperit că blocarea recombinării omologe poate forța celulele canceroase să moară într-un mod care activează sistemul imunitar al pacientului”, spune profesorul Cesare.

Doctorul Radoslaw Szmyd, primul autor al studiului, a lucrat timp de șase ani la acest proiect. Echipa a folosit tehnologie microscopică avansată care le-a permis să urmărească celulele iradiată timp de o săptămână după tratament.

Doctorul Harriet Gee, co-coordonator al proiectului și medic oncolog, subliniază că descoperirea deschide noi oportunități de a crește eficacitatea radioterapiei prin combinarea cu alte tratamente, în special cu imunoterapia.

Sursa: www.stiripesurse.ro

‘Ghinion!’. Klaus Iohannis va primi un apartament în vilă și nu o vilă întreagă (surse)

Măsură șoc în Germania, care va afecta foarte mulți români: Se propune tăierea drastică a alocațiilor pentru copii