Războiul comercial dintre China și SUA. Beijingul promite să răspundă noilor tarife vamale impuse de Trump. Va lua ‘contramăsuri corespunzătoare’

„China se opune ferm acestor tarife”, a declarat duminică Ministerul Comerţului de la Beijing într-un comunicat în care anunţă că va depune o plângere la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) cu privire la „practicile ilegale” ale Statelor Unite.

Beijingul afirmă, de asemenea, că speră ca Washingtonul „să se uite în mod obiectiv şi raţional la problemele sale, cum ar fi fentanilul”, în loc să recurgă la „ameninţări împotriva altor ţări” prin impunerea de tarife.

„China îndeamnă Statele Unite să-şi corecteze practicile eronate, să întâlnească partea chineză la jumătatea drumului, să-şi înfrunte direct problemele şi să se angajeze într-un dialog sincer”, a transmis Ministerul Comerţului chinez în comunicat.

La 23 ianuarie, purtătorul de cuvânt al Ministerului Comerţului, He Yadong, a declarat că „tarifele vor dăuna atât Chinei, cât şi Statelor Unite, precum şi economiei globale”, în timp ce experţii din ţara asiatică au apreciat că aceste tarife nu vor face decât să crească costurile pentru consumatorii şi întreprinderile americane şi vor perturba funcţionarea lanţurilor globale de aprovizionare.

Sâmbătă, preşedintele american Donald Trump şi-a pus în practică ameninţările, impunând tarife de 25% pentru mărfurile care provind de la vecinii săi imediaţi, Canada şi Mexic, precum şi un tarif de 10% pentru mărfurile din China.

În toate cazurile, argumentul invocat a fost implicarea într-un fel sau altul a celor trei ţări în traficul de fentanil şi alte droguri către Statele Unite „unde pun în pericol ţesutul social”.

În ceea ce-l priveşte, Beijingul a susţinut duminica aceasta că a ajutat guvernul SUA în această chestiune „din bunăvoinţă” printr-o „cooperare amplă şi profundă împotriva narcoticelor” şi a subliniat că tarifele impuse de Washington „vor submina viitoarea cooperare în domeniul controlului drogurilor”.

Ministerul Afacerilor Externe de la Beijing a comentat duminică, într-un comunicat de presă, că China a devenit în 2019 „prima ţară” care a inclus oficial fentanilul şi precursorii săi într-un regim de reglementare şi că de atunci ambele ţări au „cooperat intens în această problemă, obţinând rezultate notabile şi recunoscute”.

„Statele Unite ar trebui să abordeze criza fentanilului în mod obiectiv şi raţional, mai degrabă decât să folosească tarifele pentru a face presiuni asupra altor naţiuni. Aceste tarife nu sunt constructive şi vor submina viitoarea cooperare în domeniul controlului drogurilor”, se arată în comunicatul MAE chinez, dat publicităţii la scurt timp după comunicatul difuzat de Ministerul Comerţului.

În 2023, în timpul administraţiei preşedintelui democrat Joe Biden, Beijingul s-a angajat să controleze ieşirea de pe teritoriul său a substanţelor chimice pe care cartelurile mexicane de droguri le folosesc pentru a produce fentanil şi a-l vinde ilegal în Statele Unite.

La 17 ianuarie, Trump şi Xi au avut o convorbire telefonică pe care preşedintele american a descris-o drept „foarte bună” şi în care „au vorbit despre echilibrarea comerţului, fentanil, TikTok şi multe alte probleme”.

Totuşi, sâmbătă, Casa Albă nu doar că a acuzat China de pasivitate în traficul de droguri către SUA, ba chiar a mers chiar mai departe şi a afirmat că ţara asiatică „susţine activ şi extinde afacerea de otrăvire a cetăţenilor noştri”.

Acuzaţia apare inclusiv în ordinul executiv semnat sâmbătă de Trump de impunere a unor tarife de 10% la toate produsele chineze începând din dimineaţa zilei de marţi, 4 februarie.

Cu alte ocazii, Trump a făcut aluzie la deficitul comercial cu ţara asiatică (367 de miliarde de dolari în 2022) pentru a justifica tarifele, dar ordinul executiv de sâmbătă se concentrează exclusiv pe responsabilitatea Chinei în traficul de fentanil şi alte droguri ilicite.

În ordinul executiv, Trump acuză Partidul Comunist Chinez (partidul unic) că „subvenţionează şi stimulează companiile chimice chineze să exporte fentanil şi substanţe chimice precursoare folosite pentru a produce opioide sintetice vândute ilegal în Statele Unite”.

Potrivit ordinului executiv, China „oferă sprijin şi adăpost organizaţiilor criminale transnaţionale” de origine chineză care îşi spală în ţara asiatică veniturile din producţia, transportul şi vânzarea acestor opioide.

Conform ordinului executiv al lui Trump, o ţară care îşi permite „libertăţi extrateritoriale pentru a ameninţa, hărţui şi suprima disidenţa politică” ar putea foarte bine să reducă foarte mult traficul de opioide, „dar pur şi simplu nu vrea să facă acest lucru”.

Regele Charles al III-lea colaborează cu Amazon pentru un documentar

Paul Stănescu: Poate sunt colegi care au primit cu reticenţă candidatura comună a lui Crin Antonescu/ E decizia lui Victor Ponta dacă va candida la alegerile prezidenţiale/ Cred că s-a depăşit momentul Klaus Iohannis