Războiul comercial dintre SUA și China ar putea înceta. De ce acum?

Înalți oficiali comerciali din ambele părți se vor întâlni sâmbătă în prima întâlnire la nivel înalt de când președintele american Donald Trump a lovit China cu tarife în ianuarie.

Beijingul a ripostat imediat și a urmat un impas tensionat, când cele două țări au acumulat taxe una asupra celeilalte. Noile tarife americane la importurile din China sunt de 145%, iar unele exporturi americane către China se confruntă cu taxe de 125%.

Au existat săptămâni de retorică severă, și uneori înfocată, în care fiecare parte a căutat să o picteze pe cealaltă drept partidul mai disperat.

Și totuși în acest weekend se vor înfrunta peste masa negocierilor.

În ciuda mai multor runde de tarife „tit-for-tat”, ambele părți au trimis semnale că vor să iasă din impas. Doar că nu era clar cine va clipi primul.

„Niciuna dintre părți nu vrea să pară că se dă înapoi”, a spus Stephen Olson, cercetător senior în vizită la Institutul ISEAS-Yusof Ishak din Singapore și fost negociator comercial din SUA.

„Discuțiile au loc acum, deoarece ambele țări au considerat că pot merge mai departe fără să pară că au cedat de cealaltă parte”.

Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Chinei, Lin Jian, a subliniat miercuri că „discuțiile au loc la cererea SUA”.

Și Ministerul Comerțului a formulat-o drept o favoare către Washington, spunând că răspunde „apelurilor întreprinderilor și consumatorilor americani”.

Administrația Trump susține însă că oficialii chinezi „vor foarte mult să facă afaceri” pentru că „economia lor se prăbușește”.

„Au spus că am inițiat? Ei bine, cred că ar trebui să se întoarcă și să-și studieze dosarele”, a spus Trump miercuri la Casa Albă.

Dar, pe măsură ce discuțiile se apropiau, președintele a dat o notă mai diplomatică: „Toți putem juca jocuri. Cine a făcut primul apel, cine nu a făcut – nu contează”, a spus el reporterilor joi. „Contează doar ce se întâmplă în acea cameră”.

Momentul este, de asemenea, cheie pentru Beijing, deoarece este în timpul vizitei lui Xi la Moscova. El a fost invitat de onoare vineri la parada de Ziua Victoriei de la Moscova pentru a comemora cea de-a 80-a aniversare a victoriei celui de-al Doilea Război Mondial asupra Germaniei naziste.

Xi a stat alături de lideri din sudul global – un memento pentru administrația lui Trump că China nu numai că are alte opțiuni pentru comerț, dar se prezintă și ca un lider global alternativ.

Acest lucru îi permite Beijingului să proiecteze putere chiar și atunci când se îndreaptă către masa de negocieri.

Trump insistă că tarifele vor face America mai puternică, iar Beijingul a promis că va „lupta până la capăt” – dar adevărul este că taxele afectează ambele țări.

Producția fabricii din China a fost afectată, potrivit datelor guvernamentale. Activitatea de producție în aprilie a scăzut la cel mai scăzut nivel din decembrie 2023. Și un sondaj realizat de agenția de știri Caixin în această săptămână a arătat că activitatea de servicii a atins un minim din șapte luni.

BBC a descoperit că exportatorii chinezi s-au scuturat de tarifele abrupte, stocurile s-au acumulat în depozite, chiar dacă au o notă sfidătoare și caută piețe dincolo de SUA.

„Cred că [China] realizează că o înțelegere este mai bună decât un acord”, spune Bert Hofman, profesor la Institutul din Asia de Est din Universitatea Națională din Singapore.

„Deci au luat o viziune pragmatică și au spus: „OK, ei bine, trebuie să pornim aceste discuții”.

Așa că, odată cu încheierea sărbătorii majore de Ziua Mai din China, oficialii de la Beijing au decis că este momentul potrivit pentru a vorbi.

Pe de altă parte, incertitudinea cauzată de tarife a dus la contractarea economiei SUA pentru prima dată în trei ani.

Iar industriile care depind de mult de bunurile fabricate din China sunt deosebit de îngrijorate. Proprietarul unei companii de jucării din Los Angeles a declarat pentru BBC că „se uită la implozia totală a lanțului de aprovizionare”

Trump însuși a recunoscut că consumatorii americani vor simți ustura.

Copiii americani „ar putea să aibă două păpuși în loc de 30 de păpuși”, a spus el la o ședință a cabinetului din această lună, „și poate că cele două păpuși vor costa câțiva dolari mai mult decât ar fi în mod normal”.

Evaluările de aprobare ale lui Trump au scăzut, de asemenea, din cauza temerilor de inflație și de o posibilă recesiune, peste 60% dintre americani spunând că se concentrează prea mult pe tarife.

„Ambele țări simt presiunea pentru a oferi un pic de liniște piețelor, întreprinderilor și circumscripțiilor naționale din ce în ce mai nervoase”, spune Olson.

„Câteva zile de întâlniri la Geneva vor servi acestui scop”.

Deși discuțiile au fost întâmpinate cu optimism, un acord poate dura ceva timp până se materializează.

Discuțiile vor fi în mare parte despre „atingerea bazei”, a spus dl Hofman, adăugând că acest lucru ar putea arăta ca un „schimb de poziții” și, dacă lucrurile merg bine, „[va fi] stabilită o agendă pentru discuțiile viitoare”.

În general, negocierile vor dura luni de zile, la fel ca ceea ce s-a întâmplat în timpul primului mandat al lui Trump.

După aproape doi ani de tarife „tit-for-tat”, SUA și China au semnat un acord de „faza întâi” la începutul anului 2020 pentru a suspenda sau reduce unele taxe. Chiar și atunci, nu a inclus probleme mai spinoase, cum ar fi subvențiile guvernului chinez pentru industriile cheie sau un calendar pentru eliminarea tarifelor rămase.

De fapt, multe dintre ele au rămas în vigoare prin președinția lui Joe Biden, iar cele mai recente tarife ale lui Trump se adaugă la acele taxe mai vechi.

Ceea ce ar putea apărea de data aceasta este o „acord de primă fază cu steroizi”, a spus Olson: adică, ar depăși acordul anterior și ar încerca să abordeze punctele de inflamare. Sunt multe, de la comerțul ilegal cu fentanil pe care Washingtonul dorește ca China să-l reprime mai greu până la relația Beijingului cu Moscova.

Dar toate acestea sunt departe, avertizează experții.

„Fricațiile sistemice care afectează relația comercială SUA-China nu vor fi rezolvate în curând”, adaugă Olson.

„Geneva va produce doar declarații anodine despre „dialoguri sincere” și despre dorința de a continua să vorbim”.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Kremlinul respinge armistițiul de 30 de zile – Care este marea teamă a rușilor

Guardiola recunoaște că a avut cel mai dificil sezon al carierei