Rebelii din Congo s-au retras dintr-un oraș strategic înainte de negocierile de pace

De la începutul lunii ianuarie, M23 a cucerit rapid cele mai mari două orașe din estul Republicii Democrate Congo, provocând moartea a mii de persoane și strămutarea altor sute de mii.

Luptele au alimentat temerile privind un conflict regional de amploare, în condițiile în care și țările vecine, Uganda și Burundi, au trupe desfășurate în zonă.

Guvernul din Congo și M23 plănuiesc să poarte primele discuții directe la Doha pe 9 aprilie, au declarat pentru Reuters surse din ambele tabere în această săptămână.

Walikale, situat pe un drum care leagă patru provincii din estul țării, se află într-o zonă bogată în resurse minerale.

M23 și-a anunțat intenția de a se retrage din Walikale luna trecută, însă nu a făcut-o imediat, acuzând armata congoleză că nu și-a respectat angajamentele și că nu a retras dronele de atac.

Doi locuitori și un oficial local au confirmat pentru Reuters în această săptămână că rebelii au părăsit orașul. Purtătorul de cuvânt al armatei congoleze, Sylvain Ekenge, a confirmat vineri pentru Reuters că trupele guvernamentale se află în oraș și că rebelii M23 au plecat.

„Dacă forțele regimului de la Kinshasa continuă provocările sau atacurile împotriva civililor din zonele eliberate și a pozițiilor noastre, acest gest de bunăvoință va fi automat anulat și vom elimina amenințarea de la sursă,” a declarat Lawrence Kanyuka, purtătorul de cuvânt al alianței rebele din care face parte M23, într-un comunicat postat joi pe platforma X (fostul Twitter).

Organizația Medici Fără Frontiere a anunțat în această săptămână că civilii, împreună cu echipele sale, au fost prinși în violențele din Walikale și că proviziile medicale esențiale se vor epuiza în curând.

Națiunile Unite și guvernele occidentale susțin că Rwanda a oferit arme și trupe grupării M23, condusă de etnici tutsi.

Rwanda a negat că sprijină M23 și afirmă că armata sa a acționat în autoapărare împotriva armatei congoleze și a unei miliții formate din autorii genocidului din 1994.

Primul contact oficial România – SUA în era Trump / Ministrul Hurezeanu s-a întâlnit oficial cu secretarul de stat american Rubio

Crin Antonescu: În calitate de candidaţi, nu văd ce putem negocia, pentru că nu avem voturile acasă la noi. Voturile sunt la cetăţeni / Dacă cineva consideră că nu are şanse, se retrage cu demnitate şi nu face negocieri. Eu cred că oricum e un truc