Rectorul SNSPA: Libertatea presei nu este un privilegiu, ci un drept fundamental, care trebuie apărat cu orice preţ

Rectorul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), Remus Pricopie, a transmis, vineri, un apel ferm la responsabilitate şi acţiune din partea clasei politice şi a autorităţilor, pentru apărarea libertăţii presei, condamnând incidentele recente, care i-au vizat în mod direct pe reprezentanţii mass-media.

“Recentele incidente, ameninţări şi gesturi ostile care au vizat în mod direct jurnalişti reprezintă un atac la adresa libertăţii presei şi a valorilor fundamentale ale democraţiei. Acţiunile şi declaraţiile recente ale unor parlamentari, care au inclus agresiuni fizice, verbale şi incitări la ură împotriva reprezentanţilor mass-media, sunt inadmisibile şi reprezintă un atac direct asupra dreptului la informare şi a libertăţii presei, drepturi consfinţite de Constituţia României şi de convenţiile internaţionale la care ţara noastră este parte”, a transmis Pricopie.

Potriviut acestuia, ”aceste atacuri simultane împotriva presei, în general, şi a Antenei 3, în mod particular, fac parte tot din războiul hibrid declanşat cu ocazia alegerilor prezidenţiale, iar jurnaliştii care au încercat să expună influenţele Federaţiei Ruse în politica românească au devenit ţinte directe”.

”Prin astfel de atacuri, se încearcă reducerea la tăcere a vocilor independente din presă, promovarea dezinformării şi crearea unui climat de frică, ostil libertăţii de exprimare. Fac un apel către politicieni să condamne public, fără echivoc, orice comportament abuziv sau extremist îndreptat împotriva jurnaliştilor şi să promoveze un climat de respect şi responsabilitate în spaţiul public. Este esenţial ca reprezentanţii clasei politice să demonstreze integritate şi să respecte standardele morale şi profesionale, fundamentale pentru menţinerea încrederii cetăţenilor în instituţiile democratice”, a mai transmis rectorul SNSPA.  

Acesta cere autorităţilor ”să aplice cu stricteţe legea şi să sancţioneze prompt orice derapaj, pentru a preveni precedente periculoase”.

”Totodată, îndemn societatea civilă şi comunitatea academică să manifeste solidaritate faţă de breasla jurnalistică şi să protejeze acest pilon esenţial al democraţiei. Libertatea presei nu este un privilegiu, ci un drept fundamental, care trebuie apărat cu orice preţ pentru a construi o societate bazată pe respect, toleranţă şi dialog”, a mai transmis Remus Pricopie.

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) sesizează Parchetul General cu privire la agresiunea comisă astăzi de către Diana Şoşoacă asupra echipei Antena 3, a anunţat vineri vicepreşedintele CNA Valentin Jucan.

Totodată, CNA a transmis un apel prin care solicită „protejarea jurnaliştilor de mesaje agresive şi de instigare la ură”.

Makaveli, influencerul care i-a făcut campanie de promovare lui Călin Georgescu pe TikTok, a însoţit-o, vineri, pe lidera partidului S.O.S. România, Diana Şoşoacă, în Parlament. Împreună cu alţi parlamentari ai partidului, Şoşoacă şi Makaveli au întrerupt transmisiunea în direct de la Antena 3 CNN şi au strigat după jurnalistă ”De ce nu mai faceţi interviuri?”, confom Hotnews.

Parlamentarii S.O.S. România au făcut scandal pe holurile parlamentului, Makaveli şi Diana Şoşoacă ţipând la o jurnalistă de la Antena 3 CNN ”Unde e Gâdea?”, ”De ce nu mai luaţi, doamnă, interviuri?”, ceilalţi parlamentari anunţând-o pe Şoşoacă că au întrerupt transmisiunea în direct a televiziunii.

 

 

Valentin Jucan (CNA): Consiliul Naţional al Audiovizualului sesizează Parchetul General cu privire la agresiunea comisă astăzi de Diana Şoşoacă asupra echipei Antena 3/ Apel: „Protejaţi jurnaliştii de mesaje agresive şi de instigare la ură” – VIDEO

Un gel pe bază de zahăr ar putea ajuta la regenerarea părului