Reguli noi pentru farmacii! Procedura de eliberare a medicamentelor a fost simplificată

Procedura de eliberare a medicamentelor, de către farmacii, a fost simplificată datorită digitalizării sistemului de sănătate. Astfel, în cazul în care un pacient va prezenta o rețetă în format electronic, își va primi tratamentul fără să fie obligat să aducă și o copie pe hârtie. Potrivit spuselor Larisei Mezinu-Bălan, vicepreședintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), prescripția digitală este suficientă.

În condițiile în care medicii de familie pot acorda consultații de la distanță, pentru diferite afecțiuni cronice sau boli ce necesită izolare, este normal să poată elibera și rețete medicale în format electronic. În aceste condiții, conform avocatnet.ro, este nevoie ca și farmaciile să se adapteze acestui stil de lucru.

Rețeta electronică poate fi utilizată în sistemul de asigurări de sănătate pentru prescrierea de medicamente în tratamentul ambulatoriu. Formularul electronic aferent poate fi online sau offline. O rețetă electronic online este completată de un medic sau farmacist printr-o aplicație conectată la Sistemul Informatic al CNAS. Documentul este validat și înregistrat electronic înainte de a fi tipărit.

În cazul rețetelor offline, medicul completează formularul într-o aplicație care nu este conectată la sistemul CNAS. Documentul este tipărit fără să fie validat sau înregistrat. În astfel de cazuri formularul poate fi printat anterior și completat manual, pe hârtie.

Obligațiile pentru farmacii

Deși procedura este reglementată, sunt farmacii care nu acceptă să elibereze rețetele electronice decât dacă sunt însoțite de copii pe hârtie. Acest refuz nu are la bază o reglementare legală. Larisa Mezinu-Bălan a explicat că farmaciile sunt obligate să accepte prescripțiile electronice și să elibereze medicamentele aferente.

Refuzul de a se conforma nu este acceptat decât în eventualitatea în care sistemul partea referitoare la prescripții a sistemului informatic nu este funcțională.

De menționat că, în situații de urgență, farmaciile pot elibera anumite medicamente – antibiotice – fără rețetă, într-un dozaj care să acopere necesarul pentru 48 de ore. În astfel de situații, solicitanții trebuie să completeze o declarație pe propria răspundere. Termenul de eliberare a antibioticelor fără rețetă, în situații de urgență a fost redus, anul trecut, de Ministerul Sănătății.

Eliberarea dozei de urgență trebuie urmată de prezentarea ulterioară a pacientului la medic pentru obținerea unei prescripții adaptate afecțiunii sale.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Tatăl Simonei Halep nu a lăsat loc de interpretări. Anunț clar după ce fostul lider mondial și-a anunțat retragerea

Trump pune presiune maximă pe Iran: alertat că Teheranul ar putea avea arme nucleare, el a ordonat sancțiuni dure împotriva industriei cheie din Iran