„Rusia are interes ca în România – la fel ca și în celelalte state UE și NATO – să inducă haos politic, economic și social. În această notă trebuie înțeles și demersul din Parlament al partidelor extremiste (AUR, SOS, POT) prin care se încearcă suspendarea Președintelui României, demers fără temei constituțional și irațional”, afirmă rectorul SNSPA.
Pricopie subliniază că, în perioade de instabilitate, statul trebuie să își consolideze mecanismele instituționale, nu să le slăbească. Referindu-se la cadrul constituțional, el explică faptul că actuala situație a președintelui Klaus Iohannis, aflat în prelungire de mandat conform articolului 83, aliniat 2 din Constituție, nu permite o astfel de inițiativă.
„Constituția României nu are precizări distincte pentru situația în care se declanșează o procedură de suspendare a unui președinte aflat în «prelungire de mandat» (Art. 83, alin. 2). Spiritul Constituției, însă, se referă la stabilitatea instituțiilor statului. Constituția limitează orice acțiune care ar putea, în mod neargumentat și nejustificat, să perturbe activitatea unei instituții, în interiorul unui mandat atribuit legal”, subliniază Pricopie.
În sprijinul acestei idei, el face referire la Hotărârea Curții Constituționale nr. 32 din 6 decembrie 2024, care a confirmat situația de prelungire a mandatului președintelui până la validarea alegerilor din mai 2025. Prin urmare, consideră că suspendarea președintelui Iohannis, cu mai puțin de 100 de zile înainte de finalizarea prelungirii, nu are „acoperire în textul constituțional”.
Pricopie critică indirect politicienii care nu se opun ferm acestor inițiative și atrage atenția că unii dintre ei par a adopta o retorică apropiată de cea promovată de Moscova.
„Această discuție despre suspendarea Președintelui României are loc deoarece unii politicieni – și chiar unii candidați la prezidențiale – sunt ezitanți și lipsiți de curaj, în fața ofensivei partidelor extremiste. În loc să acționeze strict în spiritul Constituției României și al blocării ingerințelor străine în politica românească, unii politicieni, care se autodefinesc «pro-europeni», împrumută din retorica reprezentanților Moscovei la București”, avertizează Pricopie.
El acuză partidele extremiste din Parlament de subminarea intereselor naționale, în ciuda faptului că acestea invocă suveranitatea și valorile constituționale. În acest context, rectorul SNSPA solicită acțiuni hotărâte pentru a contracara influențele străine.
„Avem în Parlamentul Românei politicieni pro-ruși care subminează constant fundația României Suverane, deși ei clamează în fiecare zi «suveranitatea». Aceștia încalcă Constituția, în timp ce, în mod demagogic, invocă «valorile constituționale». Totodată, acționează subversiv împotriva intereselor românilor, deși discursul lor public mimează o falsă «grijă pentru români».”
În finalul mesajului său, Remus Pricopie reafirmă solicitarea adresată Parlamentului și partidelor pro-europene de a investiga influențele externe în politica românească și legalitatea funcționării unor partide parlamentare.
„Prin urmare, reiterez solicitarea mea, lansată prima dată în septembrie 2023, adresată Parlamentului României și partidelor politice pro-europene, de a avea curajul să activeze mecanismele prevăzute explicit de legislația în vigoare pentru a investiga ingerințele străine în politica românească, legalitatea înființării și funcționării unor partide politice, inclusiv a unor partide parlamentare, finanțarea acestora și a liderilor lor.”
Rectorul SNSPA consideră acest demers o „obligație, nu o opțiune”, esențială pentru menținerea României în sfera statelor democratice și prospere. În contrast, susține că alternativa propusă de partidele extremiste ar însemna plasarea României sub „înțelepciunea rusească”.
„Aștept ca și președinții partidelor politice pro-europene (PSD, PNL, UDMR, USR) și candidații la prezidențiale care se declară PATRIOȚI, CREDINCIOȘI și ONEȘTI să facă același lucru”, concluzionează Pricopie.