În contextul negocierilor pentru formarea noului guvern, Ramona Strugariu face un apel public către cei care îşi vor asuma în continuare conducerea ţării şi solicită să fie iniţiat demersul pentru observarea şi monitorizarea internaţională a alegerilor prezidenţiale de către ODIHR/OSCE.
„Avem un premier în funcţie care va face parte şi din viitorul guvern. De data aceasta, există timp suficient pentru a solicita şi pregăti această misiune. Guvernanţii pot lua această decizie împreună, chiar acum, în timpul negocierilor. Este momentul să demonstreze că le pasă de transparenţa procesului electoral şi de credibilitatea instituţiilor statului, care au foarte mult de recuperat la acest capitol. Dacă nu are nimeni, nimic de ascuns, acum este momentul să o demonstreze”, a declarat Ramona Strugariu, potrivit unui comunicat de presă.
Potrivit acesteia, un astfel de demers a fost iniţiat de Maia Sandu în Republica Moldova la alegerile prezidenţiale şi la referendum, într-un context similar, de război hibrid şi interferenţe din partea Rusiei, şi că nu este doar oportun, ci obligatoriu.
„Maia Sandu a făcut acelaşi lucru în Republica Moldova. Biroul OSCE pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului (ODIHR) a deschis misiunea de observare pentru alegerile prezidenţiale şi referendumul constituţional pe 13 septembrie la Chişinău, cu 5 săptămâni înainte de data de 20 octombrie, data alegerilor, ca urmare a unei invitaţii din partea autorităţilor naţionale. Se poate pregăti întreaga infrastructură necesară, cu experţi pe termen lung şi pe termen scurt. Avem timp. Nu este nimic ruşinos sau problematic în acest demers, dimpotrivă, este un pas esenţial pentru recâştigarea încrederii cetăţenilor în democraţie şi în procesul electoral. Avem nevoie de acest ajutor. Este o dovadă de responsabilitate faţă de oameni şi faţă de viitorul democratic al României”, argumentează liderul REPER.
Partidul REPER a demarat, încă din primăvară, o serie de discuţii şi întâlniri cu reprezentanţii ODIHR/OSCE, în perspectiva alegerilor comasate din iunie. Acestea nu s-au concretizat din cauza calendarului electoral şi a absenţei unei solicitări oficiale din partea României, se aminteşte în comunicatul de presă.