Reţeaua Naţională a Muzeelor din România nu va coordona anul acesta Noaptea Muzeelor. Cauze: Diminuare dramatică a resurselor financiare şi alegerile prezidenţiale

Reţeaua Naţională a Muzeelor din România (RNMR), alături de echipa sa de eveniment, anunţă publicul că nu va coordona organizarea celei de-a 21-a ediţii a Nopţii Muzeelor, care ar trebui să aibă loc în data de 17 mai. Evenimentul este afectat de diminuare dramatică a resurselor financiare şi de alegerile prezidenţiale. „Acele muzee sau entităţi culturale care doresc totuşi să participe la ediţia 2025 a Nopţii Muzeelor o pot face fără a beneficia însă de serviciile, reprezentarea şi anvelopa de promovare pe care le oferim an de an, în condiţii normale”, a precizat organizaţia.

„Decizia noastră nu este un protest adresat autorităţilor statului român, deşi ar exista suficiente motive pentru a o asemenea iniţiativă. În ciuda speranţelor şi a efortului depus a trebuit într-un final să luăm această decizie din cauza măsurilor de diminuare dramatică a resurselor financiare anuale alocate majorităţii muzeelor din ţară, parte a strategiei de reducere a deficitului bugetar al ţării”, a transmis RNMR. 

În plus, evenimentul este afectat şi de al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, care va avea loc în duminica de după Noaptea Muzeelor. 

„Nu este vorba numai despre contextul sensibil şi tensionat în care au loc aceste alegeri, ci mai ales despre faptul că foarte mulţi angajaţi din muzee sunt antrenaţi în procesul electoral din diferite circumscripţii ale ţării. Multe dintre muzeele noastre funcţionează cu un personal sub-dimensionat, aşa încât orice decizie a colegilor noştri de a colabora, în timpul lor liber, în alte proiecte sau evenimente elimină orice posibilitate de organizare în condiţii optime a evenimentului Nopţii Muzeelor”, se arată în comunicatul RNMR.

În 2024, Noaptea Muzeelor a fost organizată „în ciuda protestelor legitime ale întregii comunităţii muzeale care au diminuat substanţial oferta noastră culturală oferită publicului. Totuşi, bătălia cu lipsa resurselor financiare şi umane nu poate fi câştigată atunci când vorbim despre organizarea unui eveniment major, un adevărat fenomen cultural şi social”, afirmă RNMR, care se adresează Ministerului Culturii „cu speranţa că, după 20 de ani în care am demonstrat valoarea, succesul şi beneficiile aduse societăţii şi muzeelor de către această marcă culturală, să accepte propunerea noastră de a ne include pe lista de proiecte strategice ale ministerului. În acest mod, dincolo de recunoaşterea importanţei evenimentului, vom putea beneficia de acea finanţare care ne poate ajuta să existăm, să fim mai interesanţi şi mai atractivi pentru publicul nostru”.

 

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, denunţ penal împotriva unei societăţi care a „promovat în public” cultul lui Nicolae Ceauşescu/ Săpun ştanţat cu figura fostului dictator, vândut sub denumirea „omagiu Ceauşescu”

Emil Hurezeanu, la reuniunea din statele membre NATO: Europa trebuie să îşi intensifice eforturile, întrucât pacea şi securitatea nu vin niciodată de la sine