Revenit de la Moscova, liderul regiunii transnistrene anunţă că Rusia va furniza gaz ca ajutor umanitar şi cere o întrevedere cu Maia Sandu

Liderul transnistrean Vadim Krasnoselski, revenit de la Moscova, a dat asigurări miercuri, într-o conferinţă de presă, că în curând, Rusia va furniza gaz în stânga Nistrului, ca „ajutor umanitar”. Vadim Krasnoselski a spus că va oferi ulterior detalii despre ruta livrării gazelor şi despre cine va achita tranzitul.

De asemenea, potrivit Krasnoselski a declarat că îşi doreşte o întrevedere cu preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, pentru a o informa personal despre situaţia din regiune.

El a invitat reprezentanţii OSCE să viziteze Transnistria pentru a vedea cum se descurcă în condiţiile stării de urgenţă care a fost declarată din cauza crizei energetice.

Preşedinta Maia Sandu, care marţi a convocat Consiliul Suprem de Securitate al ţării, a confirmat că Vadim Krasnoselski s-a dus la Moscova şi a precizat că autorităţile de la Chişinău au fost la curent cu această vizită, dovadă a bunăvoinţei lor de a se găsi o soluţie pentru uşurarea situaţiei celor 350.000 de locuitori din Transnistria care suferă de frig şi se confruntă cu pene de curent după ce Gazprom a sistat furnizarea gazului către regiunea separatistă, de la 1 ianuarie, odată cu expirarea acordului de tranzit cu Ucraina, pe care Kievul nu a dorit să-l mai prelungească.

Gazprom a refuzat autorităţile de la Chişinău, care au propus o rută alternativă de furnizare a gazului, invocând plata unei pretinse datorii pe care ar avea-o Moldova faţă de companie. Datoria, estimată de Gazprom la 709 milioane de dolari, nu este recunoscută de autorităţile Republicii Moldova.

Potrivit presei, Vadim Krasnoselski a călătorit la Moscova pe cale aeriană, via Istanbul, plecând de pe Aeroportul Internaţional Chişinău în dimineaţa zilei de 10 ianuarie, în jurul orei 08:00. Acesta a revenit în Republica Moldova în data de 14 ianuarie. În timpul vizitei în Rusia, Krasnoselski a solicitat reluarea livrărilor de gaz rusesc în regiunea transnistreană.

Moscova şi Chişinăul se învinovăţesc reciproc pentru suspendarea livrărilor de gaze, în timp ce Tiraspolul prorus a refuzat ajutorul propus de Chişinău.

„Refuzul Tiraspolului de a accepta ajutorul Moldovei nu este (refuzul) său, ci al Kremlinului”, a declarat marţi Maia Sandu, reiterând opinia Chişinăului că Transnistria acţionează doar la ordinele Moscovei. Singurul obiectiv al Rusiei este să destabilizeze situaţia din Moldova, a adăugat ea.

Oficialii moldoveni spun că au oferit Transnistriei ajutor pentru a cumpăra gaze de pe pieţele externe şi pentru a asigura aprovizionarea cu cărbune din Ucraina, dar autorităţile separatiste spun că Chişinăul nu a făcut nicio propunere concretă.

Între timp, Ministerul moldovean de Externe a denunţat drept o „interferenţă inacceptabilă” comentariile unui consilier apropiat al lui Vladimir Putin, Nikolai Patruşev, care a acuzat autorităţile de la Chişinău pentru criza energetică şi a spus că acestea ar trebui „să-şi recunoască greşelile” şi să-şi înceteze politica antirusească şi apropierea proeuropeană, pentru că altfel riscă să nu mai existe ca stat. „Nu pot exclude faptul că politica agresivă antirusească a Chişinăului va duce fie la integrarea Republicii Moldova într-o altă ţară, fie la încetarea existenţei sale”, a declarat Patruşev într-un interviu pentru cotidianul Komsomolskaia Pravda. El a afirmat că aceeaşi soartă ar putea avea şi Ucraina, chiar din acest an.

 

Incendii în Los Angeles – Ringo Starr anunţă un concert din care o parte a încasărilor vor fi destinate victimelor

Chepngetich vrea să stabilească un nou record mondial la maratonul de la Londra