Potrivit unui comunicat al DNA transmis, miercuri, Agerpres, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a şase persoane pentru infracţiuni săvârşite în legătură cu organizarea unor concursuri de angajare într-o instituţie aflată în subordinea Primăriei Capitalei.
Este vorba de Emanuel Victor Picu, la data faptelor şeful Direcţiei Generale de Arhitectură Peisagistică şi Monumente de For Public (DGAPMFP) din cadrul Primăriei Bucureşti, acuzat de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (trei infracţiuni), folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii (trei infracţiuni) şi fals intelectual (şapte infracţiuni dintre care şase în formă continuată).
Mariana Radu, inspector de specialitate al compartimentului Resurse Umane al DGAPMFP, îndeplinind temporar funcţia de şef compartiment, ar fi săvârşit infracţiunile de complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (trei infracţiuni), complicitate la folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii (trei infracţiuni), sustragerea sau distrugerea de înscrisuri, fals intelectual (opt infracţiuni dintre care şase în formă continuată) şi uz de fals, în formă continuată (şase infracţiuni).
Un candidat la concursul de angajare din cadrul DGAPMFP apare în dosar pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, complicitate la folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, fals în înscrisuri sub semnătură private şi fals intelectual (două infracţiuni).
O altă candidată la concursul de angajare din cadrul DGAPMFP este acuzată de săvârşirea infracţiunilor de complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, complicitate la folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii şi fals intelectual.
Pe Valentina Ţoancă, angajată în cadrul DGAPMFP, procurorii o acuză de săvârşirea a trei infracţiuni de fals intelectual, dintre care una în formă continuată, iar pe George Marius Vîrlan, jurist în cadrul DGAPMFP, pentru săvârşirea infracţiunii de fals intelectual în formă continuată.
Conform comunicatului, anterior, în cauză, au fost încheiate acorduri de recunoaştere a vinovăţiei cu alte şase persoane de la DGAPMFP – Cristina Luminiţa Cristea, şef al Compartimentului de resurse umane; Alexandru Valentin Crăciun, inspector de specialitate; Mihai Guţanu, şef serviciu; Cristina Nicoleta Radu, şef resurse umane; U. V. candidat la concursul de angajare; U. C., soţul candidatei anterior menţionate.
Procurorii notează că în prezenta cauză s-au desfăşurat cercetări în legătură cu modalitatea în care, în cursul anului 2021, s-au organizat şi s-au desfăşurat trei concursuri de angajare la Direcţia Generală de Arhitectură Peisagistică şi Monumente de For Public (DGAPMFP) din cadrul Primăriei Bucureşti, prin exercitarea necorespunzătoare a atribuţiilor de serviciu de către directorul general al instituţiei, Emanuel Victor Picu, cu sprijinul altor funcţionari din subordinea sa.
“Aceste proceduri de angajare ar fi fost derulate cu încălcarea prevederilor legale, concursurile/examenele fiind simulate pentru angajarea anumitor persoane, condiţiile de concurs fiind stabilite în funcţie de formarea şi aptitudinile profesionale (studii, specializări şi vechimea în specialitate) ale persoanelor vizate pentru angajare. Legea impune ca angajarea într-o instituţie publică să fie făcută doar în baza unui concurs, iar simularea concursurilor garanta ocuparea, de către persoanele agreate, a posturilor respective”, menţionează anchetatorii.
DNA spune că în cazul unei candidate, Emanuel Victor Picu ar fi cunoscut că angajarea acesteia va fi urmată imediat de detaşare la o altă instituţie, iar angajarea în cadrul DGAPMFP era necesară doar pentru a-i asigura un contract pe o perioada nedeterminată, care condiţiona detaşarea ulterioară.
De asemenea, şi în cazul unui candidat, Emanuel Victor Picu ar fi ştiut că angajarea acestuia va fi urmată de o detaşare, aspecte ce ar fi fost comunicate şi inculpatei Radu Mariana şi despre care ar fi luat la cunoştinţă şi inculpata Cristea Cristina Luminiţa.
Procurorii spun că subiectele şi răspunsurile ar fi fost furnizate persoanelor agreate înainte de desfăşurarea probelor de concurs.
În cazul inculpatelor, condiţiile pentru concursuri ar fi fost stabilite de către Luminiţa Cristea şi Mariana Radu, numai după ce directorul Emanuel Victor Picu le-ar fi pus la dispoziţie o parte din documentele relevante privind cele două persoane agreate sau după ce, la indicaţia directorului Picu, documentele ar fi fost aduse la DGAPMFP, de către persoanele respective/apropiate ale acestora, înainte de publicarea în Monitorul Oficial a condiţiilor de concurs”, arată anchetatorii.
DNA mai spune că Emanuel Victor Picu ar fi pus la dispoziţia candidaţilor agreaţi, direct sau prin intermediar, subiectele şi rezolvarea acestora şi ar fi semnat mai multe documente care să ateste organizarea, în condiţii de legalitate a concursurilor (adrese de desemnare a membrilor în comisia de concurs, decizii de constituire a comisiilor de concurs, de contestaţii, procese-verbale privind alcătuirea subiectelor, planuri de interviu etc.) unele acte fiind ante-datate, altele atestând împrejurări necorespunzătoare adevărului. Documentele respective ar fi fost falsificate, pe parcursul simulării procedurilor de concurs, de către ceilalţi inculpaţi, angajaţi ai DGAPMFP.
“Faptele descrise mai sus au provocat vătămarea intereselor legitime ale Direcţiei Generale de Arhitectură Peisagistică şi Monumente de For Public (care în prezent are ca instituţie succesoare Centrul de Cultură ‘Palatele Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului’), precum şi un prejudiciu de 188.579 lei în dauna instituţiei, prin angajarea nelegală a trei suspecţi, constând în salariile acestora încasate în perioada mai – decembrie 2021”, notează procurorii.
În prezenţa avocaţilor, cele şase persoane care au încheiat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei, au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reţinute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi sunt de acord cu felul şi cuantumul pedepselor aplicate, precum şi cu forma de executare a acestora, respectiv pedepse cuprinse între 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere 3 ani şi interzicerea unor drepturi şi 9 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani şi interzicerea unor drepturi.
Dosarul de urmărire penală, precum şi acordurile de recunoaştere a vinovăţiei au fost trimise spre judecare la Tribunalul Bucureşti
În martie 2024, Victor Emanuel Picu a fost trimis în judecată de DNA într-un dosar în care este acuzat că a angajat nelegal o femeie în funcţia de şef birou.