Revoltă a părinților români în capitala Bulgariei – Liceul românesc din Sofia rămâne fără clădire

Din spusele părintelui unui elev din liceu, citat de BTA, părinții au aflat, în urmă cu câteva zile, că în luna februarie a anului viitor, școala urmează să se mute într-o clădire din zona rezidențială Svoboda de pe bulevardul Rojen nr. 25, situat în cartierul Ilienți din Sofia.

„În acea clădire, cu ani în urmă, funcționa Școala Tehnică de Tehnologie Polimerică, iar de curând acolo au fost găzduiți temporar elevi de la Liceul de Turism. Este vorba de o clădire aflată într-o stare extrem de proastă, în paragină, periculoasă, fără încălzire iarna”, spune părintele elevului, care adaugă că relațiile dintre școala municipală și liceul românesc sunt tensionate de ani de zile.

Părinții se opun mutării liceului într-o clădire atât de neîntreținută și atrag atenția că, dacă se va întâmpla acest lucru, își vor retrage copiii de la acel liceu. În prezent, aproape 200 de copii învață în acest liceu. Potrivit părinților, un număr mare de profesori din liceu se opun și ei mutării și au spus că cel mai probabil vor pleca și ei.

Conducerea Școlii „Kuzman Shapkarev” și cartierul Serdika refuză prelungirea contractului, deoarece numărul copiilor din cele două instituții a crescut, transmite postul bTV și Mediapool.

În același timp, părinții dau vina pe Ministerul Educației, pentru că liceul este școală publică și se află sub umbrela acestei instituții. Ministerul Educației și Științei a declarat pentru bTV că au primit un refuz categoric de la primarul cartierului Serdika, Momcil Daskalov, și de la Consiliul Pedagogic al Școlii 29 ca liceenii să rămână în clădirea instituției de învățământ public. Ministerul nu a discutat despre alte locuri în care să se mute elevii de la liceul public.

Liceul Românesc a fost înființat în 1999 în baza unui acord comun cu România. În București, în același timp, își deschidea porțile Liceul Bulgar „Hristo Botev”.

În urma celor întâmplate, Primăria Sofia încearcă să găsească o soluție la această situație. Viceprimarul pentru învățământ, Iana Ghenova, va înainta un raport Consiliului Municipal Sofia cu o decizie de prelungire a termenului de utilizare în comun a clădirii din centrul orașului, a informat BTA.

Scopul este ca elevii de la școala publică să folosească clădirea Școlii 29 „Kuzman Shapkarev” din Sofia până la sfârșitul celui de-al doilea trimestru.

Municipalitatea reamintește că decizia de a pune la dispoziție o parte din sălile școlii municipale liceului românesc a fost luată încă din 2015, având în vedere numărul mic de elevi din școală de la acea vreme. Cu toate acestea, numărul crescut de elevi în ambele școli impune găsirea unor soluții noi.

În cel mai scurt timp, Primăria Sofia va organiza o întâlnire cu Ministerul Educației și Științei pentru a afla dacă statul are o clădire potrivită pentru mutarea școlii publice. În cazul în care nu există așa ceva, Primăria Sofia va căuta o altă clădire de școală pe care să o ofere, explică municipalitatea.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Astra Film Festival – Umberto Eco, într-un documentar-eseu despre biblioteca sa ca „memorie a lumii”/ VIDEO

Veste bună pentru economia României: guvernul Ciolacu deblochează fondurile PNRR pentru un proiect de top al industriei noastre