Roboţii umanoizi Optimus ai Tesla, afectaţi de restricţiile Chinei privind exportul de pământuri rare, spune Elon Musk

Directorul general al Tesla, Elon Musk, a declarat că noile restricţii comerciale impuse de China asupra magneţilor din pământuri rare afectează producţia roboţilor umanoizi Optimus, care depind de aceste materiale esenţiale, relatează Reuters.

În cadrul apelului de prezentare a rezultatelor financiare de marţi, Musk a precizat că Tesla colaborează cu autorităţile de la Beijing pentru a obţine aprobarea necesară accesului la resursele critice. China a impus recent noi controale asupra exportului a şapte elemente de pământuri rare şi magneţi utilizaţi într-o gamă largă de tehnologii, de la apărare şi energie până la industria auto. Măsura vine ca reacţie la escaladarea tarifelor comerciale impuse de preşedintele american Donald Trump.

Potrivit lui Musk, autorităţile chineze solicită ca Tesla să garanteze că magneţii controlaţi la export nu vor fi folosiţi în scopuri militare.

”China doreşte asigurări că aceştia nu sunt folosiţi în scop militar, ceea ce evident nu este cazul. Sunt folosiţi doar pentru roboţi umanoizi”, a spus Musk.

Noile restricţii impun obţinerea de licenţe de export de la Ministerul Comerţului din China pentru pământurile rare medii şi grele vizate, crescând riscul apariţiei unui deficit global. China domină piaţa acestor materiale, iar SUA nu este pregătită să acopere un eventual deficit, potrivit Centrului pentru Studii Strategice şi Internaţionale (CSIS).

Între timp, administraţia Trump analizează impunerea unor noi tarife asupra tuturor importurilor americane de minerale critice, ca răspuns la controalele Chinei.

Viitorul Tesla, în joc?

În timpul apelului cu investitorii, Musk a subliniat rolul esenţial al roboţilor umanoizi în viitorul Tesla.

”Viitorul companiei se bazează fundamental pe producţia la scară largă de maşini autonome şi, mai ales, pe volume mari de roboţi umanoizi autonomi”, a spus acesta.

Musk a anunţat anterior planuri de a produce circa 5.000 de unităţi Optimus în acest an şi de a-i folosi în fabricile Tesla. Deşi nu este clar în ce măsură restricţiile chineze vor afecta aceste planuri, Musk a asigurat investitorii că Tesla intenţionează să producă şi să implementeze mii de roboţi până la finalul anului.

Această tehnologie emergentă ar putea oferi companiei o sursă de optimism, într-un moment în care divizia de vehicule electrice se confruntă cu dificultăţi, iar acţiunile Tesla sunt în scădere cu aproximativ 37% de la începutul anului.

Steve Westly, fost membru al Consiliului de Administraţie Tesla şi fondator al The Westly Group, a declarat pentru CNBC că firma trebuie să identifice urgent un nou motor de creştere.

Tesla se confruntă cu o competiţie acerbă din partea unor companii chineze precum Unitree Robotics şi AgiBot, care intenţionează şi ele să treacă la producţia în masă în acest an. Potrivit analiştilor, noile restricţii ar putea oferi un avantaj suplimentar firmelor chineze în faţa celor americane.

Chiar dacă Musk este optimist în privinţa perspectivelor Tesla în domeniu şi susţine că firma este ”înaintea competiţiei”, el şi-a exprimat îngrijorarea că ”liderii de piaţă ar putea deveni companiile chineze”.

 

Crin Antonescu: Nu suntem în situaţia de a alege răul cel mai mic. România de astăzi este mai europeană ca oricând, are mai multe şanse ca oricând. Cu ce condiţie? Să fim lucizi, să fim critici, exigenţi, să putem construi din ce avem la îndemână

Valdis Dombrovskis cere, la Washington, ”mai multă claritate” în aşteptările Guvernului Trump în vederea lansării unor negocieri ale unui acord comercial