ROCA Industry preia integral Workshop Doors, al doilea producător de uşi rezidenţiale din România

ROCA Industry, specializat în producţia de materiale de construcţii, anunţă că preia integral Workshop Doors, al doilea producător de uşi rezidenţiale din România, prin achiziţia pachetului suplimentar de 30% din capitalul social. Pachetul iniţial de 70% din capitalul social al Workshop Doors a fost preluat de ROCA Industry în februarie 2024. Urmează fuziunea cu Eco Euro Doors, lider în producţia de uşi, prin care se crează un jucător regional consolidat.

”ROCA Industry, holdingul industrial de materiale de construcţii deţinut majoritar de compania de private equity ROCA Investments, anunţă preluarea integrală a companiei Workshop Doors prin achiziţia pachetului suplimentar de 30% din capitalul social. Compania a intrat în portofoliul ROCA Industry în februarie 2024, prin achiziţia primului pachet de 70% din capitalul social”, anunţă grupul.

Workshop Doors este al doilea producător pe piaţa uşilor de interior din regiune, având două facilităţi de producţie, în Reghin şi Petelea. Este a doua investiţie a holdingului ROCA Industry pe această piaţă, prima fiind Eco Euro Doors, cel mai mare producător român de uşi destinate construcţiilor rezidenţiale, achiziţionat în totalitate de ROCA Industry în 2022.

În perioada următoare, ROCA Industry intenţionează să realizeze fuziunea între cele două companii şi să lanseze un unic brand local nou, valid internaţional, creând astfel un jucător mai puternic pe piaţa românească a uşilor de interior, cu obiective de transformare în lider regional. Noua companie rezultată în urma fuziunii va avea o creştere semnificativă a capacităţii de producţie, game diversificate cu produse noi şi competitive, acoperind toate segmentele de preţ şi asigurând cea mai variată ofertă de produse disponibilă pe piaţa din România. 

”Ne propunem să transformăm brandurile de succes româneşti în campioni regionali şi să consolidăm piaţa, iar modelul de holding sub care operăm oferă stabilitate companiilor noastre în faţa fluctuaţiilor din industrie. Pentru acest segment, ne confruntăm cu o piaţă a producătorilor locali puternic granularizată, dominată de exporturi slabe calitativ. Din primii doi jucători de pe piaţa românească a uşilor pentru construcţii rezidenţiale, ROCA Industry va crea o singură companie puternică, vizibilă, cu potenţial regional. Preluarea în totalitate a capitalului social Workshop Doors ne aduce cu un pas mai aproape de acest obiectiv. Deja raportăm rezultate foarte bune datorită sinergiilor dintre cele două companii şi estimăm că fuziunea va accelera semnificativ procesul de creştere”, declară Ionuţ Bindea, CEO ROCA Industry.

În prezent, Workshop Doors contribuie, dar şi beneficiază de sinergiile generate alături de Eco Euro Doors pe partea de achiziţii. În plus, evaluează soluţii de optimizare pe partea de logistică, având în vedere că ambele fabrici ale Workshop Doors şi fabrica Eco Euro Doors se află la o distanţă foarte mică una de cealaltă: două fiind în Reghin, iar a treia locaţie fiind în localitatea Petelea, la 6 km de Reghin. Sinergiile cu Eco Euro Doors au obţinut deja economii semnificative în prima jumătate a anului 2024, iar Workshop Doors se află într-o poziţie puternică pentru a capitaliza oportunităţile de pe piaţă.

La nivel de holding, conform rezultatelor financiare IFRS, cele două companii în curs de fuziune au raportat pentru S1 2024 o cifră de afaceri de 52,7 milioane lei (Eco Euro Doors 26,9 milioane lei, Workshop Doors 25,8 milioane lei). EBITDA s-a ridicat la 13,1 milioane lei în S1 (Eco Euro Doors 2,9 milioane lei, Workshop Doors 10,2 milioane lei), marcând astfel o creştere semnificativă a EBITDA pe segmentul de uşi rezidenţiale.

Consolidarea achiziţiilor a dus la o reducere a costurilor cu materiile prime, iar optimizarea logisticii este estimată să aducă economii suplimentare în costurile de transport, până la sfârşitul anului.

Pentru ambele companii în curs de fuziune, următoarele etape vizează diversificarea canalelor de vânzare şi a portofoliului de produse, inclusiv pe pieţe externe, precum şi introducerea conceptului de colecţii, pentru a ţinti multiple segmente de piaţă.

Produsele Eco Euro Doors sunt distribuite la nivel naţional, prin intermediul retailerilor DYI, dar şi prin intermediul altor retaileri şi distribuitori specializaţi. Pentru Workshop Doors, care dispune de un portofoliu extins de uşi este planificată din T3 2024 livrarea de riflaje şi către una din reţelele de magazine DIY din ţară.

ROCA Industry a planificat pentru ambele companii în curs de fuziune investiţii pentru echipamente şi implementarea unui sistem ERP pentru eficientizare operaţională şi o mai bună gestionare a resurselor. După finalizarea fuziunii, noua companie rezultată va trece printr-un proces de branding, care îi va amplifica vizibilitatea pe piaţa locală şi internaţională.

Workshop Doors, companie activă din anul 2009, cu sediul la Petelea, judeţul Mureş, deţine 2 fabrici proprii, la Reghin şi Petelea, şi exportă un procent considerabil din producţia proprie. Compania avea 132 de angajaţi la finalul anului 2023.

Eco Euro Doors este producătorul român de uşi destinate construcţiilor rezidenţiale cu cea mai mare capacitate de producţie din România, parte din portofoliul holdingului ROCA Industry din anul 2022. Cu 219 angajaţi, la finalul 2023, şi o experienţă indelungată pe piaţa de materiale de construcţii, acesta produce în principal uşi pentru interior, în cadrul fabricii sale performante de la Reghin.

Holdingul ROCA Industry deţine, direct şi indirect, un număr de 9 jucători cu prezenţă semnificativă pe piaţa construcţiilor: BICO Industries (primul şi cel mai mare producător naţional de plasă din fibră de sticlă şi singurul producător autohton de armături din fibră de sticlă), Evolor (unul dintre cei mai mari jucători din industria de producţie de vopsele şi lacuri), Eco Euro Doors (cel mai mare producător român de uşi destinate construcţiilor rezidenţiale), Workshop Doors (al doilea cel mai mare producător român de uşi destinate construcţiilor rezidentiale), DIAL (producător de produse din fir metalic), Electroplast (unul dintre cei mai importanţi producători de cabluri electrice), precum şi producătorii de fibră de sticlă Terra, Europlas şi Iranga, prin intermediul BICO Industries.

Alin Nica anunţă că nu va candida la alegerile parlamentare şi că va rămâne simplu consilier judeţean în judeţul Timiş: Bucureştiul nu este o miză pentru mine

Boeing se apropie de finalizarea unui plan de a strânge aproximativ 15 miliarde de dolari prin vânzarea de acţiuni ordinare şi obligaţiuni convertibile obligatorii