Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rogobete, a afirmat, luni, că în România există unităţi sanitare în care gradul de ocupare nu depăşeşte 20-30% şi sunt spitale în ţară unde sunt mai mulţi şefi de secţie decât pacienţi. El a precizat că acest lucru înseamnă o ineficienţă financiară a acelor unităţi sanitare pentru că sunt plătite salariile personalului medical şi nemedical indiferent dacă au sau nu pacienţi. El a adăugat că nu se pune problema închiderii acestor unităţi sanitare şi nici restructurarea personalului medical, astfel încât nu va fi nimeni dat afară.
Alexandru Rogobete a afirmat, luni, într-o conferinţă de presă, că se va încerca reorientarea pacienţilor din zona de spitalizare continuă în cea de ambalatoriu de specialitate, respectiv în zona de spitalizare de zi.
”Există multe obiceiuri pe care le cunoaştem. Mulţi pacienţi sunt internaţi două, trei zile în spital doar pentru a le face analize de bază doar pentru a le face un EKG sau ecografii. Ori acest lucru ne costă foarte mult şi aici este un făgaş în care se pierd foarte mulţi bani din sistemul public de sănătate, ori reorientarea pacienţilor în ambulatoriu sau în zona de spitalizare de zi aduce beneficii atât sistemului, pe de-o parte, cât şi pacientului care este diagnosticat şi tratat mult mai rapid. O măsură concretă se referă la recalcularea tarifelor pe caz ponderat aferentă unităţilor sanitare cu paturi, pentru care plata se face prin tarif pe caz rezolvat precum şi a tarifelor pe zi de spitalizare pe secţie, compartiment, pentru secţiile de boli cronice şi de recuperare, precum şi pentru secţiile şi compartimentele de îngrijiri paliative, cu introducerea sumei corespunzătoare plăţii influenţelor salariare determinate de creşterile salariare ale personalului medical şi nemedical”, a afirmat ministrul Sănătăţii.
El a precizat că sunt spitale unde sunt mai mulţi şefi de secţie decât pacienţi.
”Altfel spus, există unităţi sanitare care au, istoric, un grad de ocupare care nu depăşeşte din păcate 20-30%. Există secţii în cadrul unităţilor sanitare care au un grad de ocupare redus. Şi nu mă tem să spun că există în România spitale unde avem mai mulţi şefi de secţie decât pacienţi. Ori, acest lucru înseamnă o ineficienţă financiară în primul rând a acelor unităţi sanitare pentru că plătim salariile personalului medical şi nemedical din acele unităţi sanitare indiferent dacă au sau nu pacienţi”, a transmis ministrul Sănătăţii.
Robogete a adăugat că nu se pune problema închiderii acestor spitale.
”Să nu fiu înţeles greşit, nu ne dorim închiderea acestor unităţi sanitare, sub nicio formă. Nu se pune problema restructurării personalului medical, nu vom da pe nimeni afară. Însă trebuie cu toţii să găsim o variantă de a stimula diagnosticul şi tratamentul pacienţilor în cât mai multe unităţi sanitare. Acea obişnuinţă în care, în special noaptea sau în zilele de weekend sau în zilele de sărbători legale, pacienţii sau un număr important de pacienţi este transferat către spitalele judeţene sau către spitalele universitare fără un motiv temeinic justificat din punct de vedere medical, trebuie să înceteze rapid, pentru că nu sunt nici în beneficiul sistemului şi cu atât mai puţin în beneficiul pacienţilor”, a declarat ministrul Sănătăţii.
Acesta a explicat că va fi ajustată treptat până la eliminare contribuţia personală pentru serviciile medicale în unităţile private, decontate cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.
”Ce vreau să spun este că Ministerul Sănătăţii împreună cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate derulează multe programe de screening, de exemplu, sau programe de diagnostic, programe de tratament pentru pacienţii cronici sau pentru cei cu patologii grele. Şi aici mă refer la oncologie, dar nu numai. Decontează proteze care sunt implantate pacienţilor în timpul intervenţiilor chirurgicale, decontează reactivi, analize medicale, medicamente şi lista poate continua. Mediul privat a spus afirmativ de multe ori în ultimele săptămâni că îşi doreşte un parteneriat corect şi transparent cu Ministerul Sănătăţii şi cu sistemul public de sănătate. Aceste două măsuri vin tocmai pentru a întări acest parteneriat cu mediul privat şi cu spitalele publice în sensul în care pacienţii se vor putea prezenta atât în unităţile private, cât şi în cele publice pentru aceste programe despre care discutăm fără a mai plăti taxă suplimentară, fără a mai plăti acea coplată”, a afirmat Alexandru Rogobete.
El consideră că această măsură vine în sprijinul asigurărilor private de sănătate.
”Pe de altă parte această măsură vine în sprijinul asigurărilor private de sănătate pe care trebuie să le dezvoltăm. Vorbim de ele de 20 de ani, dar nu s-a întâmplat nimic concret Astăzi nu există niciun spital public în România care să aibă vreun contract semnat cu vreun asigurator privat. Eu cred că orice sistem, dacă este gestionat prin monopol, nu poate fi eficient. Consider că, pe lângă Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, este nevoie ca în România să dezvoltăm şi asigurările private care să vină complementar serviciilor pe care casa le decontează”, a mai declarat ministrul Sănătăţii.