Rogobete: Măsurile fiscale afectează mai multe segmente din zona sănătăţii / Creşte numărul de contribuabili pentru plata contribuţiei la asigurări de sănătate/ Nu se va aplica CASS pentru persoanele cu handicap şi bolnavii de cancer

#image_title

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rogobete, a afirmat că măsurile fiscale stabilite de coaliţia de guvernare afectează mai multe segmente din zona sănătăţii. El a precizat că poate cea mai importantă măsură din acest domeniu vizează creşterea numărului de contribuabili pentru plata contribuţiei la asigurări de sănătate. Rogobete a adăugat că nu se va aplica CASS pentru patologiile grave, cum sunt bolile oncologice şi urgenţele medico-chirurgicale, şi nici pentru persoanele cu handicap.

”Măsurile fiscale stabilite şi construite de coaliţia de guvernare afectează, pe de o parte, mai multe segmente din zona sănătăţii şi aş atinge două puncte importante. Primul şi cel mai important este dat de creşterea numărului de contribuabili. Iar al doilea punct important unde se regăsesc efectele, dar şi reformele în acelaşi timp este cel privind concediile medicale. Mai important decât atât cred că reformele de bază din sistemul de sănătate, unele dintre acestea au fost deja pornite şi le-aţi văzut public, altele urmează şi aici mă refer la creşterea capacităţii de răspuns pentru ambulatoriile de specialitate, la creşterea numărului de paturi de zi, la accelerarea programelor de screening populaţional pentru a reduce numărul de pacienţi care ajung la spital într-o formă de boală mult mai agravată şi pentru care, din păcate, de multe ori nu se mai poate face nimic”, a declarat Alexandru Rogobete, joi, într-o conferinţă de presă.
 
Ministrul Sănătăţii a adăugat că se menţine calitatea de asigurat fără plata contribuţiei pentru bolnavii oncologici.

”Eu, ca ministru al Sănătăţii, am obligaţia să protejez pe cât se poate de mult pacienţii cu boli grave, pacienţii cu boli cronice şi sigur pacienţii în general, motiv pentru care, în ceea ce priveşte baza sau metoda de lărgire a numărului de contribuabili la contribuţia de asigurări de sănătate pentru persoanele cu handicap nu se va aplica taxă CASS. De asemenea se menţine calitatea de asigurat fără plata contribuţiei pentru bolnavii cu afecţiuni oncologice beneficiari ai programelor de sănătate până la vindecarea respectivei afecţiuni. De asemenea, bolnavii neasiguraţi, dar care beneficiază de alt tip de programe naţionale de sănătate, vor beneficia de servicii medicale în cadrul acelui program de sănătate. Şi aici vă dau exemplu diabet sau cardiologie, de exemplu, sau alte programe”, a explicat ministrul Sănătăţii. 

Rogobete a adăugat că persoanele coasigurate, respectiv soţul, soţia sau părinţii fără venituri proprii, aflaţi în întreţinerea unei persoane asigurate, vor dobândi calitatea de asigurat în condiţiile în care persoana care le coasigură trebuie să achite contribuţia de asigurări sociale de sănătate pentru şase luni calculată la salariul de bază minim brut garantat în plată şi astfel se acordă calitatea de asigurat pentru 12 luni.

De asemenea, el s-a referit şi la subiectul concediilor medicale. 

”Un alt subiect discutat intens în ultima perioadă în spaţiul public a fost cel al concediilor medicale şi aici fac o menţiune importantă nu se va aplica CASS pentru patologiile grave şi care creează de multe ori adevărate drame şi anume bolile oncologice sau alte boli grave, urgenţele medico-chirurgicale, excesele cardiace şi aşa mai departe. Se va aplica CASS ca până acum doar pentru codul de boală 01. Noutatea pentru codul de boală 01 pentru că aţi văzut cu toţii excesele care au apărut în acest segment, în acest domeniu, sunt reaşezarea procentelor de indemnizaţie, în sensul că pentru o perioadă de până la şapte zile se va aplica un procent de 55%, pentru o perioadă cuprinsă între 8 şi 14 zile, se va aplica un procent de 65%, iar pentru o perioadă de peste 15 zile, un procent de 75%”, a explicat Alexandru Rogobete. 

El a mai declarat că au fost identificate sute de concedii fictive. 

”Această modificare şi această reglementare importantă din punctul nostru de vedere pentru codul de boală 01, aşa numită boală obişnuită, acolo unde am identificat sute de concedii care din punctul nostru de vedere par în momentul de faţă a fi fictive. (…) Vom economisi pentru nevoia reală din sistemul de sănătate peste jumătate de miliard de lei. Fac în continuare o precizare importantă. Toate programele naţionale de screening, atât pentru cancer, cât şi pentru alte boli sau afecţiuni importante, cele cardiologice neurologice, screeningul neonatal pentru diabet zahărat, vor fi asigurate, indiferent dacă persoana este sau nu asigurată”, a mai spus ministrul Sănătăţii.

Juergen Klopp, după moartea lui Diogo Jota

Mai multe persoane înjunghiate în Finlanda, în apropierea unui centru comercial, la Tampere. Un suspect, arestat