Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rogobete, a afirmat că nu orice spital trebuie să asigure orice tip de serviciu medical disponibil în România, pentru că în prezent s-a ajuns la situaţia anormală în care sunt spitale în care nu pot fi acoperite gărzi pentru anumite specializări. Sunt unităţi cu chirurg, dar fără anestezist sau invers. Unităţile medicale trebuie reevaluate. Ministrul susţine că această anomalie a dus la pierderea a miliarde de lei în sistemul de sănătate şi punerea pacienţilor pe drum inutil, deoarece nu există un traseu clar al acestora pentru anumite patologii.
”Spitalele nu au mai fost evaluate şi clasificate de peste 20 de ani. Demografia, nevoia de servicii medicale s-a schimbat. Din această cauză avem multe spitale în România care nu mai pot oferi serviciile de care comunitatea are nevoie. Ne propunem printr-un set de măsuri, dar o să vă citesc doar una din ele, revizuirea metodologiei şi a criteriilor minime obligatorii pentru clasificarea spitalelor în funcţie de competenţă, prin ordin al ministrului Sănătăţii, astfel încât să reflecte noile structuri competenţe şi activităţi din cadrul unităţilor sanitare cu paturi, precum şi definirea unor noi categorii de spitale, şi anume spitale strategice”, a declarat, luni, Alexandru Rogobete, într-o conferinţă de presă.
Potrivit acestuia, unităţile strategice vor fi spitale care pot răspunde tuturor nevoilor medicale, în special în situaţii de urgenţă.
”Şi aici mă refer la spitale care pot asigura politraume, care pot asigura tratamentul adecvat al pacienţilor cu AVC, al pacienţilor cu infarct miocardic acut, al pacienţilor nou născuţi critici acele secţii de ATI, neonatologie, spitale care îşi pot creşte rapid capacitatea de răspuns a secţiilor de Anestezie Terapie Intensivă şi a blocului operator în cazul în care situaţia o impune”, a mai declatat ministrul Sănătăţii.
El a precizat că nu orice spital trebuie să asigure orice tip de serviciu medical disponibil în România.
”Discutăm despre acele spitale în care putem realiza centre de excelenţă. Nu orice spital trebuie să asigure orice tip de serviciu medical disponibil în România. Având această mentalitate în care în fiecare spital din România trebuie să avem neurochirurgie, vă dau un exemplu, am ajuns în situaţia în care nu putem acoperi gărzi, am ajuns în situaţia în care să avem spitale cu chirurg, dar fără anestezist. Am ajuns în situaţia în care să avem anestezist, dar fără chirurg. Am ajuns la o anomalie care ne-a dus şi ne duce în fiecare zi să pierdem şi să risipim miliarde în sistemul de sănătate, să punem pacienţii pe drum inutil, pentru că nu există un traseu clar al pacientului pentru anumite patologii. Am ajuns în situaţia în care medicii să fie nemulţumiţi pentru modul în care sunt abordaţi de către societatea publică”, a mai afirmat ministrul Sănătăţii.