Român, mărturii din iadul cutremurului din Myanmar: ‘Am coborât 58 de etaje pe scări, printre urlete și dărâmături’

Dezastrul provocat de seismul de vineri din Myanmar continuă să ia amploare. Numărul morților a depășit 1.600 și ar putea crește în următoarele zile, în timp ce peste 3.400 de persoane au fost rănite, multe aflându-se în stare critică. Un român aflat în Bangkok vine cu  relatări cutremurătoare despre momentele de groază trăite în timpul cutremurului.

Seismul, resimțit în cinci țări, inclusiv Thailanda, a zguduit zgârie-norii și a provocat valuri uriașe în piscinele de pe acoperișurile acestora. În Bangkok, un cuplu a fost la un pas de a fi aruncat dintr-un bazin situat la peste 50 de metri înălțime, în timp ce un alpinist utilitar a scăpat miraculos de o cascadă de apă căzută la mică distanță de el.

Printre cei afectați s-a numărat și Aurelian Popa, un român aflat în Bangkok în momentul cutremurului. Acesta descrie momentele de panică: „Am văzut o floare care se balansa stânga-dreapta. După care m-am uitat la lustra din faţa mea, care făcea balans la 45 de grade. În momentul ăla m-am băgat sub birou. M-am dus către scări. Pe scări, erau zeci, sute de pantofi, ale celor care se evacuaseră înainte. Eu fiind la etajul 58 am coborât pe scări cele 58 de niveluri. Cu sirene, cu multă apă care cădea pe casa scărilor.”, a relatat el pentru Observator.

Operațiuni de salvare contracronometru

La Bangkok, sute de salvatori lucrează neîntrerupt pentru a ajunge la zeci de muncitori prinși sub un bloc de 30 de etaje, aflat în construcție, care s-a prăbușit în timpul cutremurului cu magnitudinea de 7,7. Până acum, au fost recuperate șase cadavre, iar 26 de persoane au fost găsite în viață.

În Myanmar, epicentrul seismului a fost în Mandalay, un oraș cu peste două milioane de locuitori, transformat acum într-o ruină. Sute de clădiri, case și temple au fost distruse. Spitalele sunt copleșite, iar numeroase victime sunt tratate pe tărgi sau chiar pe cartoane, în afara unităților medicale.

Experții estimează un bilanț tragic

Seismologii americani avertizează că numărul deceselor ar putea ajunge la 10.000. „Clădirile au fost transformate în moloz în doar câteva secunde. Echipele ne-au spus că au auzit țipete de sub dărâmături, dar sunetele au încetat după un timp”, a declarat Deepmala Mahla, director al unei organizații umanitare.

Printre zonele afectate se numără și situl UNESCO Bagan, vechi de 1.800 de ani, unde numeroase temple și structuri istorice au fost distruse. În capitală, echipele de intervenție încearcă să repare drumurile avariate, însă majoritatea orașului rămâne fără electricitate, telefonie și internet.

15 milioane de oameni erau afectați de foamete

Situația este agravată de criza umanitară preexistentă. „Înaintea cutremurului, 19 milioane de oameni, o treime din ţară, aveau nevoie de asistenţă umanitară. 15 milioane de oameni erau afectaţi de foamete”, a explicat Michael Dunford, director al unei agenții ONU.

Guvernul militar din Myanmar a făcut apel la populație pentru donarea de sânge și a cerut sprijin internațional, însă livrarea ajutoarelor este îngreunată de infrastructura distrusă. Aeroporturile și drumurile din țară au fost grav afectate, complicând și mai mult eforturile de salvare.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Bombardament terifiant: un spital militar din Harkov, lovit din plin de forțele ruse

Penuria de materiale sanitare de tot felul îngreunează eforturile de salvare după cutremurul din Myanmar – ONU