Datele Centrului pentru Analiza Comerțului Mondial cu Arme (CAMTO) arată faptul că Polonia și România sunt țările care au cumpărat cele mai multe arme din SUA în anul 2024, informează Pravda.
La întocmirea listei, au fost luate în considerare doar contractele comerciale semnate de țările importatoare pentru achiziționarea de arme și echipamente militare în dolari SUA. Primele două linii ale clasamentului au fost ocupate de țările europene. Polonia a cheltuit anul trecut un total de 15,625 miliarde de dolari pe arme (12,8% din vânzările globale), în timp ce România a cheltuit 10,251 miliarde de dolari (8,4%). India a completat top trei la acest indicator cu un rezultat de 9,41 miliarde de dolari (7,71 la sută).
Israelul (8,2 miliarde, 6,72 la sută) și Țările de Jos (7,922 miliarde, 6,49 la sută) s-au aflat, de asemenea, printre cei mai mari cinci cumpărători de arme. Turcia se află pe locul șase (7 miliarde, 5,73 la sută), Irakul pe șapte (5,189 miliarde, 4,25 la sută), Coreea de Sud pe opt (3,611 miliarde, 2,96 la sută), Arabia Saudită pe nouă (3,605 miliarde, 2,95 la sută). Indonezia completează top zece (3,519 miliarde, 2,88%).
Reprezentarea semnificativă a țărilor NATO în clasament se datorează, printre altele, creșterii tensiunilor geopolitice în regiunea europeană, pe fondul ostilităților continue din estul Ucrainei.
Anterior, analiștii de la organizația americană Jamestown au raportat o creștere a îngrijorărilor în Polonia cu privire la posibila restabilire a potențialului militar al Rusiei.
Premierul polonez Donald Tusk, în special, a recunoscut că, în cazul unei încetări rapide a ostilităților în Ucraina, un război la scară largă între Uniunea Europeană (UE) și Federația Rusă ar putea începe în următorii 3-4 ani. În acest context, prim-ministrul a făcut apel la autoritățile locale să crească cheltuielile pentru apărare.