Guvernul României a anunțat, într-un comunicat oficial transmis joi, că va continua demersurile diplomatice la cel mai înalt nivel pentru ca drepturile cetățenilor români să fie respectate, în contextul anulării temporare a deciziei privind includerea țării noastre în Programul Visa Waiver al Statelor Unite.
Executivul susține că România a îndeplinit toate condițiile tehnice solicitate de administrațiile americane și consideră că reluarea discuțiilor în vederea aderării la program trebuie să aibă loc cât mai curând posibil. În același timp, autoritățile de la București solicită partenerilor americani detalii concrete privind motivele care au dus la suspendarea procesului.
„Este esențial ca partenerii americani să transmită toate detaliile tehnice care au stat la baza anulării temporare a deciziei de intrare a României în Programul Visa Waiver, pentru ca autoritățile române să poată pregăti răspunsuri detaliate pe fiecare temă în parte”, se arată în comunicatul Guvernului.
Totodată, Guvernul își reafirmă disponibilitatea de a coopera cu autoritățile americane pentru consolidarea siguranței la frontierele SUA, subliniind caracterul strategic al relației bilaterale.
Un moment important în acest proces ar putea fi reprezentat de alegerea noului președinte al României, după alegerile din 4 și 18 mai. Guvernul sugerează că această schimbare politică ar putea oferi un nou impuls în reluarea demersurilor pentru includerea în programul care permite călătoria în SUA fără viză, pentru șederi de scurtă durată.
„Cetățenii români merită același tratament pe care îl au cetățenii altor state aliate care beneficiază de acces fără viză pe teritoriul american”, transmite Guvernul, adăugând că va insista ca vocea României să fie auzită în dialogul transatlantic.
Programul Visa Waiver permite cetățenilor din statele participante să călătorească în SUA pentru afaceri sau turism pentru o perioadă de până la 90 de zile, fără a avea nevoie de viză. România este printre puținele state membre ale Uniunii Europene care încă nu beneficiază de acest regim, deși se află în parteneriat strategic cu SUA și participă activ în structuri precum NATO.
Comunicatul Homeland Security:
Astăzi, Departamentul de Securitate Internă, în consultare cu Departamentul de Stat, a anulat desemnarea României în cadrul Programului Visa Waiver (VWP).
În ciuda preocupărilor legate de securitate, Administrația Biden a desemnat România ca țară VWP la 9 ianuarie 2025. La 25 martie 2025, DHS a suspendat punerea în aplicare a VWP pentru a efectua o revizuire a desemnării României. Această revizuire s-a încheiat și, având în vedere accentul pus de această administrație pe securitatea frontierelor și a imigrației, DHS a decis că desemnarea României ar trebui anulată pentru a proteja integritatea VWP și pentru a asigura securitatea frontierelor și a imigrației. România poate fi reconsiderată pentru desemnarea VWP în viitor, în cazul în care îndeplinește criteriile legale de eligibilitate.
„Menținerea standardelor ridicate ale programului Visa Waiver este esențială pentru securitatea noastră națională. Având în vedere accentul pus de această administrație pe securitatea frontierelor și a imigrației, Secretarul Securității Interne a decis, în consultare cu Secretarul de Stat, să anuleze desemnarea României în cadrul VWP, cu efect imediat”, a declarat secretarul adjunct Tricia McLaughlin. „Suntem recunoscători pentru parteneriatul strâns al României de-a lungul anilor în vederea consolidării cooperării în domeniul securității. România poate fi reconsiderată pentru admiterea în cadrul VWP în viitor.”