România, în corzi din punct de vedere economic: deficitul forțează țara noastră să vândă obligațiuni la costuri semnificativ mai ridicate

România oferă obligaţiuni denominate în euro şi dolari la costuri semnificativ mai ridicate comparativ cu precedentele vânzări deoarece Guvernul face eforturi să limiteze cheltuielile bugetare, după ce cheltuielile din campaniile electorale de anul trecut au dus la cel mai ridicat deficit din UE, relatează Agerpres.

Oferta include obligaţiuni în euro cu scadenţa la cinci şi nouă ani, plus obligaţiuni denominate în dolari cu scadenţa la 12 ani.

Context

Agenția Reuters nota că încercările României de a restabili încrederea investitorilor şi de a reduce cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeană au întâmpinat obstacole timpurii într-un an plin de pericole politice şi de riscul de a-şi pierde râvnitul rating de ţară ”recomandată investiţiilor”.

Ministrul Finanţelor, Tanczos Barna, a afirmat, sâmbătă, că este exclus ca România să fie retrogradată de agenţiile de rating în categoria junk, ceea ce ar aduce creşterea costurilor de împrumut şi îngrijprări din partea investitorilor.

Tanczos Barna a fost întrebat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă, dacă România riscă să ajungă în categoria junk.

”Nicio şansă, exclus. Ne uităm la indicatorii economici, ne uităm la dezvoltarea economică, ne uităm la soliditarea economiei româneşti, ne uităm pe bugetul făcut pe 7 la sută (n.r.: cu referire la deficit) şi angajamentul Guvernului pe acest buget. Exclus”, a declarat ministrul, relatează News.ro.

Retrogradarea în categoria junk ar aduce creşterea costurilor de împrumut şi reticenţa investitorilor.

Recent, agenţia de evaluare financiară S&P a înrăutăţit perspectiva ratingului României de la stabilă la negativă şi a confirmat calificativul la „BBB-„, ultima treaptă din categoria recomandată investitorilor, în cadrul unei evaluări la început de an.

Trump dă cărțile pe față – Care este adevărata miză din Ucraina

Trump spune că Musk nu poate şi nu va face nimic fără aprobarea sa. El afirmă însă, în mod fals, că USAID a finanţat „prezervative pentru Hamas” în valoare de 100 de milioane de dolari