România, în vizorul Consiliului Europei: Ar trebui să se abţină de la a face modificări ale cadrului legal înainte de alegeri

Raportul, adoptat miercuri de Congresul Autorităţilor Locale şi Regionale în cea de-a 48-a sa sesiune, s-a bazat pe o vizită de informare desfăşurată pe 24 octombrie 2024 la Bucureşti, la iniţiativa Comitetului de Monitorizare al Congresului ca răspuns la o plângere privind presupuse nereguli în alegerile locale din iunie 2024.

Potrivit unui comunicat publicat miercuri pe site-ul instituţiei, deşi alegerile locale din 2024 din România au fost în general bine organizate, ele au rămas afectate semnificativ de introducerea unei ordonanţe de urgenţă pentru organizarea alegerilor locale şi a celor pentru Parlamentul European în aceeaşi zi, ordonanţă emisă cu câteva luni înaintea zilei alegerilor.

Această situaţie a scos în evidenţă necesitatea unui cod electoral unificat, elaborat prin consultări largi şi incluzive.

Potrivit comunicatului, acestea au fost principalele constatări prezentate de co-raportorii Randi Mondorf (Danemarca, grupul politic ILDG) şi Jorge Sequeira (Portugalia, grupul politic SOC/G/PD).

Raportul a subliniat importanţa stabilităţii electorale şi a remarcat că decizia de a recurge la ordonanţa de urgenţă ar fi putut fi evitată, un punct de vedere împărtăşit de Comisia de la Veneţia în opinia sa publicată la data de 14 martie 2024.

În recomandarea sa, Congresul a încurajat autorităţile române să simplifice şi să revizuiască procedurile şi termenele limită aplicabile pentru procesele de numărare şi intabulare, să consolideze capacitatea administraţiei electorale de a lucra mai transparent, şi să ia în considerare introducerea renumărării obligatorii şi din oficiu în cazul unor abateri semnificative de la protocoale.

Co-raportorii au concluzionat că ‘întărirea procesului democratic la nivel sub-naţional în România va necesita mai mult efort pentru a creşte incluziunea şi a construi încrederea opiniei publice. Promovarea participării femeilor şi tinerilor în calitate de candidaţi, prin cote şi coborârea vârstei minime de a candida la 18 ani, precum şi lărgirea drepturilor observatorilor electorali ar putea constitui paşi cheie pentru consolidarea democraţiei locale’, se mai afirmă în comunicatul menţionat.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Secretarul general al NATO confirmă moartea celor patru soldați americani în Lituania

CSO Voluntari, din nou în finală! Victorie decisivă cu Dinamo și duel de foc cu Alba Blaj