Ca om de afaceri, știu că o analiză minuțioasă a evenimentelor și tendințelor, de la nivel strategic până la cel tactic-operațional, este esențială pentru a lua decizii înțelepte și eficiente. Un lider trebuie să aibă abilitatea de a privi pe termen lung și de a intui ce se află după următoarea „cotitură” a drumului. De asemenea, trebuie să înțeleagă realitatea „de la firul ierbii” — ceea ce americanii numesc “ground truth” — care de multe ori evoluează într-un ritm amețitor.
Totuși, succesul în afaceri, în guvernare și în viață presupune și inspirație, precum și capacitatea de a discerne când a sosit momentul pentru acțiune. Asta înseamnă că trebuie să fim pregătiți să acționăm rapid și decisiv atunci când apare o provocare sau o oportunitate.
Mai mult ca oricând, pentru România, leadershipul înseamnă acțiune.
Săptămâna trecută, Statele Unite, prin declarații ale unor lideri de rang înalt, au scos în evidență unele deficiențe ale sistemului nostru democratic, recunoscându-și în același timp propriile provocări. Au făcut acest lucru, în parte, printr-un demers fără precedent: dezvăluirea faptului că USAID a vizat și chiar a suprimat vocile conservatoare, cu cel mai recent exemplu fiind România.
Americanii, sub conducerea hotărâtă a președintelui reales Trump, sunt deciși să demonteze așa-numitul Deep State scăpat de sub control de la Washington, și merită recunoaștere pentru disponibilitatea lor de a identifica problema și de a face schimbările necesare.
În acest moment, însă, noi, cetățenii României, nu avem idee ce fac — sau nu fac — liderii noștri pentru a răspunde provocărilor țării.
Săptămâna trecută, am publicat un articol despre relațiile România-SUA în era Trump, exact în momentul în care US Vice President JD Vance transmitea, la Munchen, un avertisment — probabil cel mai semnificativ discurs rostit de un lider american în fața unei audiențe europene în ultimele opt decenii — care făcea referire directă la anularea alegerilor prezidențiale din România, în decembrie anul trecut.
Am subliniat că, în ciuda unor mesaje clare, directe și repetate din partea Administrației Trump, guvernul nostru nu ne-a spus nimic — și că „se pare că încă nu înțeleg mesajul lui Trump.”
De atunci, am continuat să auzim doar tăcere din partea liderilor aleși.
Însă timpul în care se puteau ascunde în spatele tăcerii a trecut. Trebuie să acționăm. Acum, înainte să fie prea târziu.
Statele Unite investighează USAID ca parte a efortului mai amplu de a eradica Deep State-ul.
Noi trebuie să ne facem partea. În acest sens, îndemn guvernul României să își asume responsabilitatea și să lucreze cu Statele Unite pentru a iniția o anchetă cuprinzătoare, imediată, asupra parteneriatelor USAID cu mass-media, ONG-urile și alte entități din țara noastră. Publicul trebuie să afle, în mod clar și fără echivoc, care a fost contribuția noastră la acest fiasco—și pentru ce anume a plătit USAID.
Este posibil să iasă la iveală acțiuni discutabile ale unor organizații românești, inclusiv ONG-uri și instituții media, care au folosit fonduri și îndrumări din partea USAID pentru a promova agende sociale radicale, contrare credinței și valorilor care ne definesc ca popor.
Totuși, trebuie să recunoaștem și că nu toate programele finanțate de USAID au fost problematice. Unele inițiative au putut avea efecte pozitive, iar anumite ONG-uri finanțate prin aceste programe au desfășurat activități valoroase și semnificative. Este, de asemenea, important de menționat că unele dintre aceste ONG-uri au fost premiate și onorate la gala anuală a companiei mele. Trebuie să ținem cont de acest lucru pentru a avea o perspectivă echilibrată și corectă, în timp ce susținem transparența, responsabilitatea și respectul pentru credința, tradițiile și ethosul care stau la baza coeziunii sociale în țara noastră.
Oricum ar fi, nu mai putem aștepta. Ca cineva care iubește România, îi onorează cultura, îi respectă valorile și dorește să o vadă ocupându-și locul meritat pe scena mondială, cred că trebuie să lucrăm împreună pentru a încuraja dialogul și înțelegerea cu ceilalți — însă mereu cu interesele României pe primul loc.
Dar liderii noștri ezită și irosesc timp. Este clar că impactul operațiunilor USAID a contribuit semnificativ la deformarea și degradarea politicii și culturii noastre. În consecință, vedem cum oameni de valoare se retrag din politică după decenii de slujire a țării. Alții, cu un potențial extraordinar, stau deoparte cu totul, dezamăgiți și, poate, chiar aleg să părăsească patria.
Asta trebuie să se schimbe. Primul pas este să renunțăm la înșelăciune și retorică evazivă, să ne recunoaștem greșelile, să le admitem deschis și să începem să recâștigăm drumul pentru care atâția oameni și-au dat viața în 1989.
Dacă liderii noștri acționează, putem atinge viitorul strălucit la care aspirăm. Dacă rămân blocați în confuzie și lașitate, vom avea de suferit cu toții.
Îi vom cunoaște după alegerea lor. Însă, arătând lipsă de curaj, se vor demasca definitiv și nu vor mai avea nicio scuză. Iar noi vom fi liberi să alegem alți oameni alături de care să mergem mai departe.
****
Dr. Nawaf Salameh este un antreprenor și filantrop vizionar, fondator și președinte al Nawaf Salameh Family Office și Alexandrion Group, un producător și distribuitor de top de băuturi spirtoase și vinuri în România și la nivel internațional; Cariera sa este marcată de inovație, investiții strategice în energie regenerabilă, agricultură și ospitalitate, precum și un angajament puternic de a sprijini cultura, educația și excelența prin Fundația Alexandrion.