România, singura ţară din Europa unde funcţionează un sistem de creditare mascată a furnizorilor de energie (APCE)

Capacitatea totală de producţie energetică din România a fost mărită de către prosumatori cu 1,1 GW în 2024, până la 2,4 GW, astfel că furnizorii au beneficiat de energie ieftină fără plată imediată şi de o linie de credit mascată de peste 100 milioane de euro, susţine Asociaţia Prosumatorilor şi a Comunităţilor de Energie (APCE), într-un comunicat transmis, luni, AGERPRES.

„Conform datelor oficiale obţinute de Asociaţia Prosumatorilor şi a Comunităţilor de Energie din România (APCE), numai în anul 2024, capacitatea totală de producţie energetică din România a fost mărită de către prosumatori cu 1,1 GW, aceştia ajungând la o capacitate totală de 2,4 GW (…) Beneficiind de energie ieftină fără plată imediată, furnizorii din România au beneficiat şi în 2024 de o linie de credit mascată de peste 100 milioane de euro.

Aceştia ar urma să plătească către prosumatori cu concursul Ordinului 15/2022 emis de către ANRE, începând 2026, doar dacă emit facturi. România este singura ţară din Europa unde funcţionează acest sistem de creditare mascată a furnizorilor de energie. Cei care l-au inventat pot fi mândri de el. În 2022, 2023 şi 2024, prosumatorii români au creditat fără dobândă furnizorii de energie din România cu peste 150 milioane euro. Nu există nici un precedent european ca energia să fie decontată la peste doi ani”, atenţionează organizaţia profesională.

Potrivit sursei citate, previziunile specialiştilor arată că energia solară va depăşi toate celelalte surse de energie, urmând să atingă 8,2 GW până în 2030 şi 33,3 GW până în 2050, iar acest lucru înseamnă că tot sistemul energetic naţional trebuie reformat şi schimbat din temelii.

„Cea mai interesantă cifră este cantitatea enormă de energie în exces, injectată în reţea de către toţi prosumatorii din România în 2024, care a ajuns, conform datelor primite de la ANRE, la 1,2 TWh energie totală. Adică, mai precis, 1,2 miliarde kWh de energie. Această energie a fost distribuită exclusiv în reţelele de joasă şi medie tensiune şi a fost consumată şi apoi facturată de către furnizorii de energie lunar, vecinilor noştri consumatori.

Ea a fost produsă şi consumată local, în perimetrul de funcţionare al transformatoarelor de joasă şi medie tensiune din localităţi (…) Sistemul din Romania a fost „perfecţionat” de ANRE în anul 2022, cel mai probabil la iniţiativa furnizorilor de energie, sub forma „păstrării energiei la dispoziţia prosumatorilor” timp de doi ani – de la data facturării. Mulţi furnizori nu au facturat la timp cu intenţie fara sa fie aspru pedepsiţi tot de către ANRE şi s-a ajuns, astăzi, ca anumiţi prosumatori, clienţi la Electrica Furnizare, să nu ştie când vor primii banii pe energie”, subliniază APCE.

În acest context, se solicită adoptarea de urgenţă a proiectului de lege care defineşte clar rolul prosumatorului şi plata lunară din partea furnizorului de energie.

„În Parlament, trenează proiectul de lege PL-x 605 din anul 2023, care defineşte clar prosumatorul, plata lunară pentru cei cu puteri între 1 şi 200 kW putere instalată, dreptul de a compensa energia pe mai multe locuri de consum şi o serie de alte facilităţi. Timp de doi ani, parlamentarii puterii au tergiversat adoptarea acestei legi prin amendare cu propuneri „otrăvite” introduse mai ales în Comisia de Industrii şi Servicii, unde se întâmplă tot felul de „minuni”, în special împotriva prosumatorilor.

Asociaţia Prosumatorilor şi a Comunităţilor de Energie solicită ferm: adoptarea de urgenţă a PL-x 605/2023 şi, implicit, plata lunară garantată pentru prosumatori, uniformizarea TVA la 9% pentru întreg sistemul fotovoltaic (inclusiv baterii), tratament echitabil pentru prosumatori, ca parte esenţială a tranziţiei energetice în România”, se menţionează în comunicat.

Reprezentanţii Asociaţiei subliniază faptul că în ţările vest-europene mecanismele de compensare pentru surplusul de energie electrică injectat în reţea de către prosumatori variază semnificativ, iar compensarea pentru energia injectată în reţea de către prosumatori se realizează lunar sau conform ciclului obişnuit de facturare al furnizorului de energie.

Căpitanul echipei Inter Milano, Lautaro Martinez, amendat pentru blasfemie

Rujeola și riscurile nevaccinării: Ce spune medicul român Mihai Craiu despre epidemia din SUA