El a precizat că, la fiecare întrunire a Consiliului UE, reprezentanţii României au susţinut că „Europa nu îşi permite să fie dependentă de gazul rusesc. Gazul natural lichefiat din Rusia nu trebuie să intre în Europa”.
Burduja a amintit de o iniţiativă a Belgiei de interzicere a importurilor de gaz lichefiat din Rusia, menţionând că România susţine acest demers.
„Ne vom lupta la Bruxelles ca această interdicţie să se aplice cât mai rapid la nivelul întregii Uniunii Europene. Suntem norocoşi că avem gazul nostru şi că practic, pe sectorul de gaze, suntem independenţi energetic, dar cerem şi altor state europene să manifeste această poziţie de moralitate”, a arătat ministrul Energiei.
Acesta a menţionat, totodată, că România va face tot posibilul ca Republica Moldova să nu mai depindă de gazul rusesc vreodată.
„Dependenţa de gazul rusesc vine la început ca un blestem deghizat într-o binecuvântare. Este un gaz ieftin, care te face captiv, după care ţi se închide robinetul când ţi-e lumea mai dragă şi rămâi în plină iarnă în frig, aşa cum se întâmplă cu locuitorii din Transnistria în acest moment. Deci, România va susţine acest demers”, a mai declarat Burduja.