Românii sunt printre cei mai mari consumatori de bere din Europa: Țara produce cât consumă

Nu acelaşi lucru se poate spune despre România, care, la o producţie ce se încadrează pe locul zece în UE, con­sumă un pic mai mult decât produce.

Exporturile româneşti de bere sunt nesemnificative la nivel comu­nitar. România ocupă locul 7 în Uni­une la cantitatea totală de bere consu­mată, arată cele mai recente date, din 2023, privind piaţa berii din Europa. Că românii sunt mari con­sumatori de bere reiese din compa­raţia între state după un alt indicator, mult mai relevant, consumul per capita.

În funcţie de acest criteriu, cam­pionii europeni sunt cehii, cu 128 de litri per capita consumaţi în 2023, ur­maţi de austrieci (99 litri) şi germani (88 litri). Polonezii ocupă locul patru, cu un consum de 87 litri per capita, şi românii poziţia a cincea, cu 83 de litri. Ungurii sunt undeva pe la mijlocul clasamentului, cu un consum de doar 64 de litri per capita.

Polonia a produs în 2023 circa 35,2 milioane de hl de bere. A consumat în total 32,3 milioane de hl şi a exportat aproape 4 milioane de hl. România, spre comparaţie, a exportat în 2023 doar 423.000 de hl de bere, a produs 14,9 milioane de hl şi a consumat 15 milioane de hl. Datele vin de la Brewers of Europe, o organizaţie a producătorilor naţio­nali de bere din Europa.

Analiza pentru 2023 a acesteia arată o situaţia îngrijorătoare pentru industrie. Tendinţa pieţei este de scă­dere. Consumul scade. Iar provocă­rile sunt multe. Producţia din 2023 s-a redus cu 3%.

În unele ţări a fost mai rău. Spre exemplu, producţia din Polonia s-a contractat cu 7%, una dintre cele mai slabe evoluţii din Europa. În Româ­nia, producţia s-a micşorat de la 15,6 milioane hl în 2022 la 14,9 mili­oane hl în 2023.

Producţia urmează aceeaşi tendinţă cu consumul. Cei mai importanţi factori care contribuie la scăderea vânzărilor şi producţiei de bere includ reducerea puterii de cumpărare a consumatorilor, creşterea costurilor de producţie din cauza creşterii preţurilor materiilor prime, energiei şi logisticii şi schimbarea tendinţelor de consum.

„Industria europeană a berii este o reflexie dinamică a schimbărilor culturale, economice şi sociale de pe continentul nostru. Nu este diferit în Polonia. Berea este foarte sensibilă la schimbările de preţ, scumpirile având ca rezultat o decelerare a cererii“, a explicat Bartlomiej Morzycki, director general al Uniunii Angajatorilor din Industria Berii – Berăriile poloneze, citat de The Warsaw Voice.

„Din 2018, piaţa s-a redus deja cu aproximativ 6 milioane de hl. În 2024 vom avea cu încă un procent sau două mai puţin.“ În ultimii trei ani, creşterea preţului mediu al berii în Polonia a fost de peste 35%. Astfel, Polonia a ajuns să fie una dintre cele mai scumpe ţări din regiune pentru consumatorul de bere.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Alertă pe aeroportul din Chișinău – O jucărie explozivă a pus în pericol pasagerii

Corona Braşov a câştigat la Miercurea Ciuc