Romgaz anunță amânarea termenului pentru punerea în funcțiune a centralei de la Iernut până pe 2 iunie 2025

”Romgaz informează acţionarii şi investitorii cu privire la faptul că durata de execuţie a lucrărilor care fac obiectul Contractului de achiziţie nr. 40928/03.04.2023 se prelungeşte, cu respectarea prevederilor contractuale, cu 6 luni. Astfel, noul termen pentru punerea în funcţiune a centralei termoelectrice noi cu ciclu combinat cu turbine cu gaze este 2 iunie 2025”, anunţă compania de stat, într-un raport transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Antreprenorul va finaliza toate lucrările până la expirarea duratei de execuţie a acestora, inclusiv: a) trecerea testelor la terminarea lucrărilor; b) terminarea tuturor lucrărilor şi îndeplinirea obligaţiilor prevăzute în Contract, astfel încât lucrările să poată fi considerate terminate pentru a fi supuse recepţiei la terminarea lucrărilor; c) îndeplinirea tuturor condiţiilor contractuale referitoare la recepţia la punerea în funcţiune, în vederea aprobării acesteia.

”Totodată, facem precizarea că data finalizării investiţiei, conform Programului Naţional de Investiţii (PNI), a fost prelungită prin HG nr.1489/2024 până la 30 iunie 2025”, mai arată compania.

Încheierea contractului pentru finalizarea lucrărilor şi punerea în funcţiune a obiectivului de investiţii ”Dezvoltarea CTE Iernut prin construcţia unei centrale termoelectrice noi cu ciclu combinat cu turbine cu gaze” cu Duro Felguera SA a făcut obiectul raportului curent transmis către piaţa de capital în data de 5 aprilie 2023.

În luna septembrie, antreprenorul care realizează lucrările la centrala pe gaze de la Iernut a companiei naţionale Romgaz a anunţat autorităţile că înregistrează întârzieri în graficul lucrărilor. Dacă anterior ministrul Energiei, Sebastian Burduja, anunţa că centrala va fi pusă în funcţiune la finalul lui 2024, în luna septembrie el a precizat că, mai nou, obiectivul ”este de a pune în funcţiune cel puţin jumătate din termocentrala de la Iernut anul acesta”.

Ulterior, în luna octombrie, ministrul Burduja spunea că termenul maxim pe care România îl poate accepta pentru punerea în funcţiune a centralei fiind jumătatea anului viitor.

Contractul pentru noua centrală pe gaze de 430 MW de la Iernut a fost semnat în anul 2016, iar centrala trebuia pusă în funcţiune, conform termenilor iniţiali, în anul 2020.

După mai multe sincope, un nou contract de lucrări a fost semnat, cu antreprenorul Duro Felguera, anul trecut, cu un termen sumat pentru finalizare 31 decembrie 2024.

De altfel, în urmă cu o lună şi jumătate, ministrul Energiei declara că proiectul de la Iernut este cel mai important şi cel mai aşteptat şi are un grafic accelerat de lucrări şi că acesta va fi terminat în acest an.

„Am parcurs stadiul principalelor proiecte care au şanse să fie puse în funcţiune anul acesta. Iernut, sigur că e cel mai important şi cel mai aşteptat, un grup pe gaz modern, peste 400 MW putere instalată, cu un grafic accelerat de lucrări”, afirma Burduja în luna iulie, când afirma că ”avem şanse să îl punem în funcţiune în luna decembrie anul acesta”.

În aprilie 2023, Romgaz a încheiat cu Duro Felguera contractul de achiziţie având ca obiect „Finalizarea lucrărilor şi punerea în funcţiune a obiectivului de investiţii: Dezvoltarea CTE Iernut prin construcţia unei centrale termoelectrice noi cu ciclu combinat cu turbine cu gaze”, valoarea contractului fiind de 344,9 milioane lei, fără TVA.

Anterior, în 2016, Romgaz semnase un contract cu firmele Duro Felguera şi Romelectro, pentru realizarea unei noi centrale pentru producerea energiei electrice în cadrul termocentralei Iernut. Centrala ar fi trebuit să fie dată în folosinţă la începutul anului 2020, potrivit planurilor iniţiale. La mijlocul lui 2021, Romgaz a anunţat pe bursă rezilierea contractului.

Centrala de la Iernut beneficiază de o poziţionare strategică, fiind amplasată în centrul sistemului energetic naţional. Prin acest proiect se are în vedere acoperirea consumului naţional de electricitate prin acţionarea pe pieţele de energie electrică angro şi de echilibrare, asigurarea de servicii tehnologice pentru sistemul energetic naţional, eliminarea posibilelor blocaje în reţeaua din nord-vestul României. Capacitatea brută de energie electrică a centralei va fi de 430 MW. Centrala cuprinde patru turbine cu gaz, plus patru cazane recuperatoare pentru producere abur cu trei nivele de presiune şi două turbine cu abur.

Romgaz anunță amânarea termenului pentru punerea în funcțiune a centralei de la Iernut până pe 2 iunie 2025

AFP – România: un duel prezidenţial sub forma unui referendum privind viitorul Europei