Rusia a luat la țintă navele ucrainene cu cereale din Marea Neagră. Două nave sub pavilion străin au fost lovite în zona Odesa

Ministrul ucrainean de externe Andrii Sybiha a declarat pe X că cele două nave au fost avariate în centrul de export de cereale din Marea Neagră, fără a oferi detalii cu privire la starea navelor.

El a condamnat acţiunile Rusiei: „Trebuie să ne unim forţele tuturor statelor şi organizaţiilor responsabile pentru a… asigura libertatea de navigaţie în Marea Neagră şi securitatea alimentară globală”. Ministerul rus al Apărării nu a răspuns imediat la un e-mail care solicita comentarii. Moscova a negat în repetate rânduri că ar ataca ţinte civile.

Guvernatorul regiunii Odesa, Oleh Kiper, care a scris pe aplicaţia de mesagerie Telegram, a declarat că bărbatul ucis în ultimul atac era un lucrător portuar. Cei cinci bărbaţi răniţi erau cetăţeni străini şi membri ai echipajului navei. Viceprim-ministrul Oleksiy Kuleba a identificat nava ca fiind Optima şi a declarat că aceasta a sosit la Odesa cu câteva ore înainte de atac.

Rusia „încearcă în acest fel să distrugă transportul maritim în Marea Neagră, care garantează securitatea alimentară. Consecinţele nu pot însemna decât o mai mare instabilitate în regiunile sensibile dependente de importurile de alimente şi tensiuni în relaţiile internaţionale”, a declarat Kuleba.

Ministerul ucrainean al restaurării a identificat nava atacată duminică în portul Pivdennyi din apropiere drept Paresa, sub pavilion Saint Kitts şi Nevis, care avea o încărcătură de 6 000 de tone de porumb.

DGA a descins la Argeș! După fabrica de permise false, a apărut și uzina de daune pentru accidente rutiere fictive

Renașterea sportului românesc: infrastructura modernă pentru performanță