Rusia, în culisele unui complot înfiorător: Sabotaje și planuri de asasinat globale vizează liderii industriei de apărare, potrivit NATO

Exprimându-se în faţa Parlamentului European, secretarul general adjunct al NATO pentru inovare, ameninţări hibride şi cibernetice, James Appathurai, a confirmat ameninţarea la adresa directorului general al Rheinmetall, Armin Papperger, care fusese semnalată până acum doar de media.

Această campanie de sabotaj a inclus „deraieri de trenuri, acte de incendiere, atacuri asupra proprietăţilor unor oameni politici, ameninţări de comploturi privind asasinarea unor şefi de companii, cum ar fi şeful Rheinmetall, dar au existat şi alte comploturi de acest gen”, a detaliat el.

CNN relata în iulie că un complot privind uciderea lui Papperger făcea parte dintr-o serie de planuri ale guvernului rus de a asasina directori din industria de apărare din întreaga Europă care sprijineau efortul de război al Ucrainei, acuzaţie respinsă de Kremlin.

Appathurai a afirmat că Occidentul a reuşit în trecut să împiedice Rusia să comită acte de sabotaj prin stabilirea unor linii roşii la cel mai înalt nivel, ca atunci când dispozitive incendiare destinate zborurilor DHL au fost detectate într-un depozit german.

„Ei pot fi descurajaţi dacă identificaţi între voi care sunt liniile roşii, iar apoi acest lucru este comunicat eficient şi nu neapărat în mod public”, a adăugat responsabilul NATO.

Occidentul nu va accepta drept normalitate nivelul actual de sabotaj, pe care Alianţa Nord-Atlantică îl califică drept un nivel record, a declarat Appathurai, adăugând că în rândul aliaţilor există convingerea clară „că trebuie să fim mai fermi” în abordarea incidentelor repetate din Marea Baltică.

Referitor la atribuirea responsabilităţii, Appathurai a sugerat că NATO ar trebui să devină mai asertivă şi să nu aştepte neapărat sfârşitul unei anchete a poliţiei, care ar putea dura şase sau şapte luni, înainte de a trece la acţiune.

„Din punctul nostru de vedere, atribuirea este importantă, dar nu poate fi un obstacol pentru a (re)acţiona”, a subliniat el, adăugând că NATO trebuie să acţioneze în cazul în care infrastructura subacvatică continuă să fie afectată din cauza navelor „flotei fantomă” a Rusiei care îşi târăsc ancorele pe o sută de kilometri de-a lungul oceanului.

„Activităţi economice în valoare de zece trilioane de dolari trec prin cabluri submarine, dintre care patru trilioane traversează Atlanticul”, a avertizat Appathurai. „Dacă acestea sunt întrerupte, pagubele economice rezultate sunt majore”, a spus el.

NATO încearcă să se pună de acord asupra unei strategii pentru abordarea ameninţărilor hibride înainte de summitul Alianţei Nord-Atlantice de la Haga, preconizat să aibă loc la sfârşitul lunii iunie.

Raluca Turcan: A fost o ură viscerală şi un atac personal al fostului ministru Romaşcanu la adresa mea. Sute de conturi din comunicarea PSD s-au activat cu atacuri la mine, personal

MAE a convocat Celula de criză interinstituţională după deteriorarea situaţiei din Congo, unde se află mai mulţi cetăţeni români: Deteriorarea acută a situaţiei de securitate a blocat grupul de cetăţeni români/ Se fac demersuri pentru evacuare