Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei, care şi-a desfăşurat reuniunea anuală la Luxemburg, l-a însărcinat pe secretarul general Alain Berset cu lansarea acestui organ judiciar pe baza unui acord cu Ucraina, a indicat organizaţia paneuropeană într-un comunicat.
Tribunalul de la Nurnberg a fost un Tribunal Special creat de marile puteri SUA, Marea Britanie și Rusia, pentru a judeca crimele de război comise de Germania nazistă condusă de Adolf Hitler.
Tribunalul Special pentru Ucraina este prezentat ca fiind complementar Curţii Penale Internaţionale (CPI), care investighează crimele de război, crimele împotriva umanităţii sau actele de genocid. Motivând că Rusia nu a ratificat Statutul de la Roma, actul fondator al CPI, aliaţii europeni ai Ucrainei au imaginat un mecanism separat, chiar dacă Rusia nu face parte nici din acesta.
Delictul de crimă de agresiune împotriva Ucrainei, un concept juridic nou creat de iniţiatorii acestei instanţe, are în vedere judecarea „înalţilor lideri politici şi militari responsabili cu planificarea, pregătirea sau executarea” invaziei, ocupaţiei sau anexării teritoriului ucrainean, inclusiv preşedintele rus Vladimir Putin.
În cazul în care aceştia nu se află în custodia acestei noi instanţe, adică dacă nu se predau şi nici nu sunt capturaţi, ea va putea iniţia proceduri împotriva lor în lipsă, „în interesul justiţiei”.
Surse din Consiliul Europei au declarat agenţiei EFE că acest organ, al cărui sediu ar putea fi la Haga (unde se află şi CPI) şi-ar putea începe activitatea la începutul anului 2026, după ce principalele obstacole juridice şi financiare vor fi fost soluţionate, deşi a început deja lucrul pe diferite aspecte.