Rusia va fi izolată de ziduri înalte de beton: După Finlanda, încă o țară a luat decizia să fortifice granița

„Un zid de frontieră este foarte interesant, nu numai pentru că poate acționa ca un factor de descurajare, ci și pentru că are senzori și tehnologii care detectează dacă oamenii se apropie de graniță”, a declarat ministrul norvegian al justiției, Emilie Enger Mehl, într-un interviu difuzat sâmbătă seara de serviciul de radiodifuziune NRK.

Ea a adăugat că guvernul norvegian analizează în prezent „mai multe măsuri” de consolidare a securității la granița cu Rusia, cum ar fi împrejmuirea, creșterea numărului personalului de frontieră sau intensificarea monitorizării.

Postul de control Storskog, singurul punct oficial de trecere în Norvegia dinspre Rusia, a fost martorul a doar câteva tentative de trecere ilegală a frontierei în ultimii ani. În cazul în care situația de securitate din zona arctică se înrăutățește, guvernul norvegian este pregătit să închidă granița pe termen scurt, a declarat Enger Mehl, care a vizitat Finlanda în această vară pentru a afla cum a fost închisă întreaga graniță terestră finlandezo-rusă.

Guvernul finlandez a fost determinat să închidă toate punctele de trecere din Rusia în Finlanda la sfârșitul anului 2023, după ce peste 1.300 de migranți din țări terțe, fără documente sau vize corespunzătoare, au intrat în țară în decurs de trei luni, la doar câteva luni după ce țara a devenit membră a NATO.

Inspirată de proiectul Finlandei, Mehl a spus că un astfel de gard ar putea fi o idee bună și pentru Norvegia. Potrivit NRK, declarația sa a fost susținută și de șefa poliției comitatul Finnmark din nordul Norvegiei, Ellen Katrine Hætta.

Sursa: www.stiripesurse.ro

România, în picaj la capitolul ‘vaccinare’. Dr. Emilian Popovici: ‘Suntem într-o zonă de vulnerabilitate destul de accentuată’

Mircea Geoană: Sunt cele mai importante alegeri pentru preşedintele României în ultimii 35 de ani