Vadim Krasnoselsky, președintele teritoriului susținut de Moscova, a declarat reporterilor că a negociat cu oficialii ruși din domeniul energiei, dar nu a oferit detalii despre momentul reluării livrărilor. Presa din Republica Moldova a relatat că Krasnoselsky a călătorit în Rusia săptămâna trecută vineri și s-a întors marți.
„Detaliile tehnice sunt încă în curs de elaborare”, a spus Krasnoselsky, menționând că aprovizionarea cu gaze va intra sub „asistența umanitară și tehnică” a Rusiei pentru Transnistria.
Autoproclamata republică nu a putut furniza încălzire și apă caldă locuitorilor de la 1 ianuarie, când gigantul energetic de stat Gazprom a întrerupt aprovizionarea cu gaze către Moldova din cauza unei dispute financiare.
Rețeaua energetică îmbătrânită din era sovietică din Transnistria a recurs la întreruperi de cinci ore pentru a gestiona cererea, lăsând locuitorii să se bazeze pe sobe pe lemne sau pe încălzitoare electrice la temperaturi înghețate. Criza energetică a dus la o oprire aproape totală a activității industriale în regiune, zeci de mii de oameni acum fără muncă.
Vinerea trecută, autoritățile transnistrene au declarat că vor conta pe asistența rusă pentru a depăși criza, susținând că Moldova și Uniunea Europeană nu au oferit sprijin concret.
Gazprom a oprit livrările de gaze către Moldova din cauza unor presupuse datorii neplătite în aceeași zi în care sa încheiat un acord major de tranzit al gazelor între Moscova și Kiev.
Rusia a dat vina pe Moldova și Ucraina pentru criză, acuzând Kievul că a încheiat „cinc” tranzitul de gaze prin teritoriul său și invocând datoriile restante ale Moldovei.
Cu toate acestea, UE și Moldova au pus responsabilitatea Rusiei, Chișinăul acuzând Gazprom că exagerează problema datoriei și menționând că gazul ar putea ajunge în Transnistria pe rute alternative prin Balcani.
Președintele pro-UE a Republicii Moldova, Maia Sandu, a spus că este la curent cu vizita lui Krasnoselsky la Moscova, citând-o ca dovadă că guvernul ei „nu este un impediment în găsirea unei soluții”. Moldova a evitat până acum o criză energetică mai largă, asigurând importurile de energie din România vecină.
Transnistria, recunoscută la nivel internațional ca parte a Moldovei, și-a declarat independența în urma prăbușirii Uniunii Sovietice și de atunci se bazează pe sprijinul financiar și militar al Rusiei. Aproximativ 1.500 de militari ruși sunt staționați în regiune.