S-a demonstrat: Vaccinul pentru zona zoster întârzie demența cu cel puțin 7 ani. De ce sporește efectul la femei

Un nou studiu publicat în revista Nature sugerează că vaccinarea împotriva zonei zoster ar putea avea un beneficiu neașteptat: reducerea cu 20% a riscului de demență la persoanele în vârstă, pe o perioadă de șapte ani.

Cercetarea, amintită în The Guardian, analizează impactul vaccinului asupra sănătății cerebrale odată cu înaintarea în vârstă. „Este o descoperire foarte solidă”, afirmă dr. Pascal Geldsetzer de la Universitatea Stanford, coordonatorul studiului. Potrivit acestuia, femeile par să beneficieze cel mai mult, având un risc mai ridicat de demență.

Analiza s-a bazat pe datele a mii de persoane din Țara Galilor, care au primit prima generație a vaccinului împotriva herpesului zoster acum mai bine de un deceniu. În prezent, persoanele de peste 50 de ani sunt sfătuite să opteze pentru un vaccin mai nou și mai eficient.

„Virusul varicelo-zosterian este un factor de risc pentru demență, iar acum avem o intervenție care ar putea reduce acest pericol”, explică dr. Maria Nagel de la University of Colorado Anschutz Medical Campus, specialistă în studierea virușilor care afectează sistemul nervos.

Avem ‘buton de stop durere’ în creier? Se pare că da. Ce putem face când nu avem analgezice la îndemână, după exemplul soldaților din Al Doilea Război Mondial

China ar putea scăpa de taxele lui Trump. Condiția de care depinde ‘eliberarea’ sa