Patronatul din sectorul textilelor și a încălțămintei vorbește de costuri de producție mai mari chiar și cu până la 20%, în contextul epuizării stocurilor dat fiind faptul că de la 1 ianuarie 2026 vor intra în vigoare noile reglementări cu privire la folosirea codului QR care va furniza informații despre trasabilitatea produsului, dar și obligativitatea ca în procesul de producție 40% din materia primă să reprezinte materii recuperabile.
De la 1 august, accizele la carburanți se vor mări cu 10%, potrivit pachetului de măsuri fiscale, la care se va adăuga și creșterea cotei standard de TVA de la 19% la 21%. Aceasta înseamnă că la un preț de 7.4 lei/litrul de motorină, cam cât este acum în medie la benzinăriile din România, de luna viitoare vom avea un preț de circa 7,8 lei/litru. În cazul benzinei este estimată o majorare de 40-50 de bani pe litru, scrie termene.ro.
„Carburanții se vor scumpi probabil cel mai repede și cel mai puternic pe fondul creșterii accizei și a TVA-ului. Cele două taxe vor influența semnificativ prețurile, astfel că e probabil ca benzina și motorina să treacă de 7,5 lei/litru în orizontul următoarelor 30 de zile. Odată cu scumpirea carburanților, probabil vom vedea scumpiri în toată economia, mai ales că vin pe fundul creșterii semnificative a facturilor la energie pentru agenții economici”, a declarat pentru Termene.ro analistul economic Adrian Negrescu.
Acesta spune că vom avea scumpiri mai ales pe zona produselor de îmbrăcăminte, încălțăminte, electronice și electrocasnice, ale căror costuri de vânzare sunt influențate de cursurile monetare naționale care au crescut foarte mult.
„Stocurile de marfă existente în piață s-au cam epuizat, iar de acum încolo, mai ales pe fundul creșterilor de taxe, vom vedea scumpiri semnificative pe acest segment. Nu văd scumpiri mai mare de 10-15% la majoritatea produselor, în condițiile în care să nu uităm lucrul esențial: puterea de cumpărare a scăzut foarte mult în România în ultimii doi ani”, a mai precizat Negrescu.
La rândul lui, Mihai Păsculescu, președintele FEPAIUS – Federația Patronală a Textilelor, Confectiilor si Pielărie, susține că firmele care au activitate în acest sector se așteaptă la o majorare a costurilor de producție de 10-20%, depinde, însă, și de cursul leului pentru că mai mult de 90% din materia primă este adusă din import.
„De la 1 ianuarie 2026 va exista pe fiecare produs textil un cod QR care va arăta trasabilitatea, cine a cultivat bumbacul, țesut, confecționat, plus o serie de parametri – CO2, inclusiv consumul de apa. De un an și ceva este o lipsă aproape totală de comenzi, pentru că toate produsele vor fi realizate din așa numitele materii prime sustenabile, care să aibă minimum 40% materiale recuperabile, ceea ce este o schimbare 100% a filozofiei acestor produse. Lumea a vrut să scape de stocuri pentru că nu vor putea pune cod QR pe un produs vechi, ci decât pe produse noi, pe așa numite materii prime sustenabile”, arată Păsculescu.
Reprezentantul FEPAIUS menționează și faptul că 95% din materia primă provine din import, adică tot atât cât sunt și exporturile de produse finite.
Majorările de prețuri din cauza costurilor mai mari la energie, gaze, benzină, transport, plus creșterea accizei, au impact asupra prețului final și vor afecta întreaga economie. Mai mult, să nu ne mire în cazul în care cursul euro va ajunge la 6 lei în perioada următoare, spune Păsculescu.
„Acestea vor conduce la o inflație galopantă mai mare decât toate măsurile luate care și așa vor încetini economia, reducându-se consumul, mai degrabă se preconizează concedieri, închideri de societăți”, precizează Păsculescu.
Cota generală de TVA se va majora de la 19% la 21%, începând cu luna august, în timp ce cotele reduse de 5% și 9% vor fi desființate, urmând să fie introdusă o cotă de 11%.
TVA redusă vom avea doar la alimente, medicamente, apa pentru irigații, cărți și lemne de foc. De asemenea, industria hotelieră va avea și ea TVA de 11%, cel puțin până la finele anului.
În același timp, toate celelalte servicii și produse vor fi taxate cu 21%. Din august vor creste cu 10% și accizele la carburanți, alcool, tutun și produsele cu zahăr.
Nu în ultimul rând, Guvernul a fost anunțat măsuri importante pentru 2026: impozitul pe dividende va crește la 16% de la 1 ianuarie 2026, urmând să fie instituit un impozit suplimentar de 4% pentru bănci și, de asemenea, se va recurge la contribuții de sănătate extinse.