Sănătatea maternală în criză: România înregistrează un record negativ la nașteri fără control prenatal

Un sfert dintre nașterile provenite de la minore și adolescente nu au beneficiat de îngrijire prenatală, iar 17,2% dintre toate nașterile au avut loc fără control prenatal, arată Salvați Copiii România.

17,2% dintre nașteri au avut loc fără control prenatal în 2023, iar 25% dintre nașterile provenite de la minore și adolescente nu au beneficiat de îngrijire prenatală, conform evenimentelor demografice 2023, INS.

Tot mai mulți părinți aleg să nu își vaccineze copiii. România a înregistrat 77.8% dintre toate cazurile de rujeolă din UE. Media vaccinării ROR este scăzută, sub 70%, cu cea mai mică rată în județul Neamț (44,9%).

Distribuția unităților medicale și a medicilor în România este inegală între zonele rurale și cele urbane, serviciile medicale mobile furnizate direct în comunități pot face diferența între depistarea precoce a unei boli și complicațiile severe. Numărul locuitorilor care îi revin unui medic de familie este cu 50% mai mare în mediul rural față de mediul urban (2.312 locuitori în rural față de 1.165 în urban/medic de familie).

În general, îngrijirea primară continuă să fie subutilizată, în timp ce serviciile spitalicești sunt suprasolicitate.

Cheltuielile cu sănătatea pe cap de locuitor din România au reprezentat mai puțin de jumătate din media UE (1.626,57 euro în România, față de media UE de 3.684,55 euro – Eurostat).

Sistemul de sănătate rămâne preponderent centrat pe spitale, cu cheltuieli relativ mari pentru spitale și un număr foarte ridicat de paturi (7,2 la 1000 de locuitori în 2021), în comparație cu media UE (4,8 la 1.000).

Deși sistemul de asigurare socială de sănătate este obligatoriu, aproximativ 25% din populație a rămas neasigurată în 2022 – în special în zonele rurale.

România este pe penultimul loc într-un clasament european care clasifică sistemele naționale de sănătate din punctul de vedere al pacientului, conform Indexului European al Serviciilor de Sănătate.

Datele statistice sunt alarmante: în perioada 2019-2023, s-au înregistrat 38.865 de nașteri în rândul mamelor minore, dintre care 3.614 au fost la fete cu vârsta sub 15 ani. Aceste cifre plasează România într-o poziție critică la nivel european în ceea ce privește incidența sarcinilor la adolescente, apropiind țara noastră, din punct de vedere statistic, cu alte continente (Africa ori Asia).

În acest context, Salvați Copiii România anunță că a lansat aplicația INFOMama pentru monitorizarea și informarea medicală a gravidelor și mamelor, cu sprijinul medicilor neonatologi, pediatri, ginecologi și psihologi.

Aplicația poate fi descărcată gratuit prin Google Play sau App Store.

USR o cheamă pe Simona Bucura Oprescu la Ora Guvernului, pentru a clarifica cazul şocant de la centrul de plasament din Ialomiţa

Administrația Trump a comis o gafă uriașă și un bărbat a ajuns în cea mai de temut închisoare: Problema este că nu îl pot scoate de acolo