Sărbătorile zilei din 10 Mai 2025 – Sf. Cuv. Calistrat de la Timişeni şi Vasiova; Sf. Ap. Simon Zilotul
Ortodoxe
Sf. Cuv. Calistrat de la Timişeni şi Vasiova; Sf. Ap. Simon Zilotul
Greco-catolice
Sf. ap. Simon Zelotul
Romano-catolice
Sf. Ioan de Avila, pr. înv.; Fer. Ivan Merz, laic
Era de loc din Burdujeni (Suceava), iar cu metania din Mănăstirea Sihăstria. În anul 1942 a fost trimis preot misionar în Banat, unde a întemeiat Mănăstirea Timişeni şi a înnoit viaţa monastică de la Săraca, Partoş şi Vasiova.
Timp de 33 de ani, părintele Calistrat a fost o făclie mereu aprinsă pentru călugării şi credincioşii din Banat. Pentru smerenia şi blândeţea inimii lui, a primit de la Dumnezeu darul vindecării şi al izgonirii duhurilor necurate dintre oameni.
A trecut la Domnul în ziua de Paşti a anului 1975.
Sfântul Cuvios Calistrat de la Timişeni şi Vasiova a fost canonizat în 2024 de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, fiind înscris în calendar cu data de pomenire în 10 mai.
Sfântul Simon a fost mirele din Cana Galileii, la nunta căruia Iisus a săvârşit prima minune, prefacerea apei în vin.
„Când Simon a avut nunta cea legiuită, a fost chemat şi Iisus cu ucenicii acolo, unde, neajungându-le vinul, Domnul a prefăcut apa în vin. Mirele, văzând o minune ca aceea, îndată a crezut că Domnul este adevăratul Dumnezeu şi, lăsându-şi nunta şi casa, i-a urmat Lui cu osârdie, pentru care s-a numit ‘Zilotul’, adică râvnitor”. (Vieţile Sfinţilor)
După Cincizecime (Pogorârea Duhului Sfânt), Sfântul Apostol Simon, unul dintre cei doisprezece Apostoli, a propovăduit Evanghelia în Africa.
„După aceea, fiind în Britania şi luminând pe mulţi prin cuvântul Evangheliei, a fost răstignit de cei necredincioşi şi s-a sfârşit prin pătimirea cea de un chip cu a lui Hristos”. (Vieţile Sfinţilor) (surse: Vieţile Sfinţilor – paginiortodoxe.tripod.com; https://doxologia.ro; https://basilica.ro)