Sărbătorile zilei din 11 februarie 2025 – Sf. Sfințit Mc. Vlasie, episcopul Sevastiei; Sf. Teodora împărăteasa
Ortodoxe
Sf. Sfințit Mc. Vlasie, episcopul Sevastiei; Sf. Teodora împărăteasa
Greco-catolice
Sf. m. Vlasie; Prima apariție a Sf. Fecioare Maria la Lourdes în 1858
Romano-catolice
Sf. Fc. Maria de la Lourdes
A trăit în vremea persecuțiilor împotriva creștinilor declanșate de împăratul roman Dioclețian (284-305). În acest timp în care Biserica era prigonită, pentru viața sa blândă și dreaptă, Sfântul Vlasie a fost ales episcop în Sevastia, Capadocia.
În cetate erau puțini creștini iar cei mai mulți fugeau în pustie, în munți și în peșteri de frica chinurilor, pe care unii, neputând să le rabde, câtăva vreme s-au închinat idolilor. Sfântul Vlasie se ascundea și el de mânia tiranilor, precum făceau pe atunci mulți sfinți, nelăsându-se torturat fără voia lui Dumnezeu. Și viețuia ascuns într-una din peșterile Muntelui Argheos.
‘Acolo, având viață liniștită și pustnicească, înălța neîncetate rugăciuni către Dumnezeu, iar fiarele cele sălbatice veneau și se binecuvântau de la dânsul. Dar, de se întâmpla să vină la sfânt unele fiare în acel ceas în care se îndeletnicea cu rugăciunea către Dumnezeu, ca și cum ele ar fi fost înțelegătoare, netăindu-i gândirea cea dumnezeiască, stăteau înaintea peșterii, așteptând ieșirea aceluia după sfârșitul rugăciunilor; și nu se duceau până ce sfântul nu punea mâinile peste ele, binecuvântându-le. Iar de se îmbolnăvea vreuna din ele, venind la sfânt, erau tămăduită prin punerea mâinilor sale cele sfinte’. (Viețile Sfinților)
Vânătorii care l-au descoperit l-au pârât la mai marele cetății, Agricola, care a ordonat să fie prinși toți creștinii ascunși. Sfântul Vlasie a fost adus în fața demnitarului, apoi a fost trimis la închisoare, de unde era scos pentru anchetă și judecat, iar pentru mărturisirea credinței în Hristos a fost torturat.
În drumul spre închisoare, Sfântul Vlasie a fost urmat de niște femei, șapte la număr, care, adunând de pe pământ sângele ce pica din trupul său, se ungeau cu dânsul. Văzând aceasta, slujitorii ce duceau pe sfânt, le-au prins și le-au dus la guvernator, zicându-i: ‘Și acestea sunt creștine’.
Aceste femei creștine au fost mult chinuite și apoi omorâte. Sfântul Vlasie, împreună cu cei doi copii ai uneia dintre sfintele mucenițe, a primit cununa muceniciei prin tăierea capului în ziua de 11 februarie.
Și ‘scoțând pe sfânt (Sfântul Vlasie) din curte cu copiii și ducându-i la locul tăierii, s-a rugat pentru sine și pentru toată lumea, și mai ales, pentru aceia care vor veni după dânsul, să săvârșească pomenirea lui, ca să nu se apropie de ei nici o boală, iar casele lor să se umple de toate bunătățile, apoi rugăciunile lor să fie auzite pentru toate nevoile. Atunci s-a pogorât de sus, la dânsul, un nor luminos, care l-a umbrit și glasul lui Hristos se auzea, grăind din cer către dânsul: ‘Toate cererile tale le voi împlini, iubitul meu nevoitor’. (Viețile Sfinților) (sursa: sursa: Viețile Sfinților – paginiortodoxe.tripod.com)