Sărbătorile zilei din 20 Mai 2025 – Sf. Mc. Talaleu; Sf. Cuv. Talasie; Sf. Lidia din Filipi

Sărbătorile zilei din 20 Mai 2025 – Sf. Mc. Talaleu; Sf. Cuv. Talasie; Sf. Lidia din Filipi

Ortodoxe

Sf. Mc. Talaleu; Sf. Cuv. Talasie; Sf. Lidia din Filipi

Greco-catolice

Sf. m. Talaleu

Romano-catolice

Ss. Bernardin din Siena, pr.; Lidia, ucenica sf. Paul

„Talaleu, acest mare mucenic al lui Hristos, era din părţile Feniciei, dintr-un sat ce se numeşte Libanon Dasos. El era de neam strălucit, fiind fiul lui Veruke, arhiereul creştinilor”. (Vieţile Sfinţilor)

A trăit în timpul împăratului roman Numerian (283-284).

Sfântul Talaleu era medic şi încerca odată cu vindecarea trupului să vindece şi sufletul pacienţilor săi, vorbindu-le despre Hristos. Avea mai multă milă însă către săraci; pentru dânşii avea mai mare grijă, pentru că neputinţele şi durerile lor le socotea că sunt şi ale sale.

Atâta milostivire avea Sfântul Mucenic Talaleu pentru cei care aveau trebuinţă de ajutorul lui, încât nu aştepta ca cei bolnavi să vină la dânsul; ci se ducea el la ei şi le ajuta la orice nevoie, dându-le sănătate în dar, fără să primească ceva în schimb.

Vieţuind astfel, s-a învrednicit de multe daruri, propovăduind cu îndrăzneală pe Hristos. Nu făcea nicio deosebire între credincioşi şi necredincioşi, ci pe toţi îi vindeca, căci era către toţi în mod egal milostiv şi îndurător.

„Odată, când a văzut pe un creştin că era mânios asupra unui slujitor de idoli şi se bucura de reaua lui pornire, s-a mâhnit foarte mult şi mustrându-l pentru asprimea lui, a zis către dânsul: ‘Frate, nu se cade să te bucuri de răul vrăjmaşului tău, că este primejdie şi pătimire pentru toţi de obşte, pentru că nu ştie nimeni ce o să se întâmple până la sfârşit’. Iar când creştinul i-a spus că mai bine este să moară păgânii, decât să trăiască, că ce folos este dacă trăiesc, de vreme ce au îmbătrânit în păgânătate şi în toate răutăţile, fericitul Talaleu i-a răspuns: ‘Frate, noi avem poruncă de la Domnul nostru, să ne rugăm pentru binele vrăjmaşilor noştri, iar nu să ne bucurăm de răul lor, ci să ne fie milă de dânşii, pentru că în acest fel gonim necredinţa lor şi îi aducem la buna credinţă’. Cu aceste cuvinte şi multe altele de acest fel, a scos din învârtoşare pe acel creştin şi l-a adus spre milostivire”. (Vieţile Sfinţilor)

Nu numai că îi vindeca, dar se şi ruga fierbinte lui Dumnezeu pentru toţi. Pentru creştini se ruga să se pocăiască şi să-şi îndrepte greşelile lor, iar pentru slujitorii de idoli, să se depărteze şi să creadă în Hristos.

Denunţat că propovăduieşte credinţa creştină, Sfântul Talaleu a fost arestat, dus la judecată şi supus la chinuri, apoi aruncat la fiarele sălbatice, care nu s-au atins de el. A fost omorât prin tăierea capului. (sursă: Vieţile Sfinţilor – paginiortodoxe.tripod.com)

Sursa: www.stiripesurse.ro

‘Sărbătoarea se termină, începe munca’. Kelemen Hunor anunță noi etape politice după alegeri

Germania dă un semnal puternic în Europa: Decizie cu mare impact pentru România