Statele Unite şi Uniunea Europeană au condamnat miercuri intenţia sârbilor din Bosnia de a bloca funcţionarea instituţiilor centrale ale acestei ţări divizate din cauza procesului liderului lor politic Milorad Dodik, judecat pentru respingerea autorităţii Înaltului Reprezentant internaţional care supraveghează respectarea acordului de pace, relatează AFP.
Parlamentul din Republika Srpska (RS) a adoptat marţi seară mai multe „concluzii”, solicitând în special reprezentanţilor acestei entităţi bosniace în instituţiile centrale să nu ia parte la luarea deciziilor privind procesul de apropiere a ţării de Uniunea Europeană, din cauza unui „proces politic ” împotriva lui Milorad Dodik. Milorad Dodik, preşedintele RS, este judecat de la începutul anului pentru nerespectarea deciziilor Înaltului Reprezentant internaţional.
De asemenea, lui Milorad Dodik i s-a cerut să nu răspundă citaţiilor de la Curtea de Stat din Sarajevo în timpul recuperării sale după o operaţie de hernie hiatală pe care a suferit-o la 9 decembrie într-o clinică din Belgrad.
„Concluziile adoptate de Parlamentul RS (…) constituie o ameninţare gravă la adresa ordinii constituţionale a ţării”, au scris ambasadele Statelor Unite, UE, Franţei, Germaniei, Italiei şi Regatului Unit într-un comunicat comun.
Potrivit comunicatului, aceste concluzii sunt „contrare Acordului de pace de la Dayton şi subminează direct autoritatea instituţiilor judiciare ale statului (central) şi parcursul euro-atlantic al Bosniei”.
Apropiat al Kremlinului, Milorad Dodik este ţinta sancţiunilor americane şi britanice pentru activităţile sale separatiste şi suspiciuni de corupţie.
Sesiunea extraordinară a Parlamentului RS a fost organizată după ce Milorad Dodik a fost citat pentru o audiere miercuri, care a fost amânată până acum pentru luni, 30 decembrie. Procesul său a intrat în faza finală. Potrivit avocatului său, medicii i-au recomandat să se odihnească timp de trei luni.
„Sancţiunile SUA au fost o introducere la procesul preşedintelui Republika Srpska. Ceea ce nu au reuşit să obţină cu sancţiunile, vor să obţină în instanţă”, a acuzat Sinisa Karan, ministrul de interne al RS, în timpul dezbaterii parlamentare. Potrivit acestuia, procesul împotriva lui Milorad Dodik „va determina dacă Bosnia are şanse de supravieţuire”.
În comunicatul lor, ambasadele cancelariilor occidentale şi-au reiterat „sprijinul pentru suveranitatea, independenţa, integritatea teritorială şi caracterul multietnic ” al Bosniei, precum şi pentru reprezentantul internaţional, în prezent diplomatul german Christian Schmidt.