Sarcina unei femei de 58 de ani din Hong Kong stârneşte speranţă şi teamă

Sarcina unei femei în vârstă de 58 de ani din Hong Kong, prin fertilizare in vitro (FIV), dă speranţe pentru femeile în vârstă care doresc să aibă copii, dar a stârnit şi îngrijorări cu privire la riscurile naşterii la vârste înaintate, scrie South China Morning Post, ziar de limbă engleză din Hong Kong, deţinut de grupul Alibaba.

Chan Lai-lai, soţia actorului local Brian Wong Chak-fung, a declarat sâmbătă pentru publicaţia citată că anunţul său recent că aşteaptă o a doua fetiţă în septembrie a fost încurajator pentru o mulţime de femei de vârsta ei. „De fapt, multe persoane mi-au trimis mesaje private, spunându-mi că am devenit o sursă de speranţă pentru ele. Unele încercaseră o dată şi au renunţat”, a declarat Chan, referindu-se la procedura de fertilizare in vitro, un tip de serviciu de reproducere asistată.

„Le-am spus că dacă renunţi după o încercare, te privezi de o a doua şansă. Trebuie să ai o mentalitate pozitivă pentru a încerca din nou, iar acest lucru necesită timp pentru adaptare”, a declarat Chan Lai-lai.

Sarcina ei a atras atenţia publicului într-un moment în care se fac tot mai multe apeluri pentru ca guvernul să pună în aplicare mai multe măsuri pentru a ajuta femeile în vârstă să nască, inclusiv permiţându-le să stocheze embrioni pentru cât timp doresc.

În afară de tratamentul prin FIV, Chan a făcut şi o serie de injecţii pentru a creşte şansele de sarcină şi pentru a asigura sănătatea fătului.

Ea le-a spus femeilor care doresc să încerce FIV să evalueze dacă pot accepta stresul eşecurilor repetate, dar şi costurile financiare, adăugând că procesul necesită, de asemenea, voinţă şi sacrificii.

Law Chi-lim, specialist în obstetrică şi ginecologie, a declarat că cea mai în vârstă femeie însărcinată pe care a văzut-o avea 48 de ani, prin concepţie spontană, ceea ce „a fost foarte neobişnuit”. „Practic, este foarte dificil pentru o femeie de 50 de ani să conceapă”, afirmă doctorul.

Se consideră că „vârsta maternă avansată” începe de la 35 de ani.

Vârsta medie a noilor mame din Hong Kong a crescut de la 24,4 ani în 1976 la 32,9 ani în 2023.

În cazul lui Chan, aceasta a decis să mai aibă un copil deoarece fiica sa mai mare, născută în 2019, când Chan avea 52 de ani, îşi dorea un frate mai mic care să îi ţină companie.

În timpul primei sale sarcini, Chan a declarat că s-a confruntat cu eczemă gestaţională, o afecţiune a pielii care poate apărea în timpul sarcinii, tensiune arterială relativ ridicată şi preeclampsie la naştere. Preeclampsia este o complicaţie gravă caracterizată de obicei prin hipertensiune arterială şi proteine în urină, care pot fi dăunătoare atât pentru mamă, cât şi pentru copil.

După un avort spontan anul trecut, Chan a urmat un tratament de fertilizare in vitro în Taiwan anul acesta, la un cost de 200 000 HK$ (25.716 USD), care a inclus injecţii zilnice în abdomen.

Potrivit doctorului Law, şansele de a avea un „copil în eprubetă” sunt „destul de reduse” pentru femeile de peste 40 de ani, cu „40% risc de avort spontan chiar şi atunci când încercarea iniţială are succes”. Acesta este motivul pentru care programul guvernamental gratuit de reproducere asistată ştiinţific nu acceptă în mod normal femei cu vârsta de peste 40 de ani.

Yu Kai-man, un alt specialist în obstetrică şi ginecologie, spune că preeclampsia poate apărea la aproximativ 1 din 100 de femei însărcinate, probabilitatea crescând în cazul femeilor cu vârstă înaintată. Yu a adăugat că mai multe medicamente, cum ar fi aspirina în doze mici şi heparina, ar putea fi utilizate pentru a ajuta la prevenirea acesteia, dar a avertizat că, de pildă, progesteronul luat de Chan pentru a preveni naşterea prematură nu ar fi eficient la toate femeile.

El a adăugat, de asemenea, că în Hong Kong, una din cinci femei însărcinate este de vârstă maternă avansată, una din douăzeci având peste 40 de ani. Această proporţie este una dintre cele mai ridicate din lume.

În luna iunie a anului trecut, secretarul pentru sănătate Lo Chung-mau a citat studii care indică faptul că riscul de avort spontan pentru femeile însărcinate a crescut la 40 % pentru cele cu vârsta de 45 de ani sau mai mult. În plus, riscul de naştere a unui copil mort pentru femeile în vârstă de 40 de ani şi peste este de trei ori mai mare decât pentru femeile sub 35 de ani.

Chiar dacă o femeie reuşeşte să conceapă prin reproducere asistată, probabilitatea de a menţine sarcina continuă să scadă odată cu vârsta. Pentru pacientele în vârstă de 41 de ani sau mai mult, rata de succes a scăzut semnificativ, ajungând la doar 8,4 % pentru cele cu vârste cuprinse între 41 şi 45 de ani.

Nicuşor Dan, mesaj pentru Fundaţia Roma for Democracy: Deblochez potenţialul economic al comunităţii rrome şi mă asigur că aceştia nu sunt trataţi ca invizibili în conversaţia publică /Propun includerea reprezentanţilor minorităţilor în actul de guvernare

Victor Angelescu, acţionat FC Rapid: Dorim aducerea a nu mai mult de 2 sau 3 jucători în perioada de vară, şi niciuna dintre ţintele noastre nu face parte din echipa FCSB-ului