Satu Mare: Arta ca Terapie – în Spitalul Judeţean de Urgenţă

#image_title

Evenimentul se desfăşoară în perioada 7-13 iulie şi face parte din programul naţional Arta ca Terapie | New Generation, implementat de CAE, potrivit Agerpres.

“Sub conceptul Arta ca formă de îngrijire, proiectul îşi propune să transforme temporar spaţiul spitalicesc într-un loc mai cald, mai conectat la nevoile emoţionale ale celor care îl traversează – pacienţi, aparţinători şi cadre medicale”, anunţă reprezentanţii asociaţiei.

În primele zile mai mulţi actori au avut şapte ateliere creative pentru pacienţi (copii sau adulţi) şi două ateliere creative pentru personalul medical, două concerte cu Ada Morar, în aer liber, în curţile interioare ale Spitalului Judeţean de Urgenţă Satu Mare de pe Str. Ravensburg nr 1 şi în Piaţa Eroilor Revoluţiei.

Actorul Bianco Erdei, colaborator CAE, a arătat cum pulsul unei paciente a crescut în timpul unei interacţiuni.

“Am întâlnit pacienţi de toate vârstele şi mi-am reamintit repede că orice gest mic contează: un zâmbet, un compliment o îmbrăţişare, o glumă. Au fost multe experienţe pe care nu cred că am să le uit repede. Momentul cel mai puternic a fost când am interacţionat cu o bunică, care era monitorizată cu un aparat şi vedeam cum pulsul ei varia între 65/75, iar după ce am început să schimbăm două vorbe şi mi-a povestit despre nepoţica ei şi despre cât de mult o iubeşte, am observat cum pulsul îi creşte la 90/100. M-am uitat în jur să întreb dacă totul este bine, am primit un semn din cap că da. Am asistat la una dintre cele mai frumoase experienţe, momentul artistic şi scurta interacţiune au fost calculate în bătăi de inimă. Mulţumesc, buni! Mulţumesc Create.Act.Enjoy pentru oportunitate! Părerea mea este că asemenea proiecte sunt necesare în toată România! Practic, medicament cultural!”, a transmis actorul, citat în comunicat.

Impactul intervenţiei a fost resimţit şi în rândul personalului medical. Raluca Tarba, director îngrijiri al SJU Satu Mare, a subliniat rolul vindecător al artei în mediul spitalicesc.

“Într-un loc unde durerea şi grijile sunt adesea prezente, voi aţi reuşit să aduceţi lumină, speranţă şi bună dispoziţie. S-au creat momente de neuitat pentru pacienţi şi pentru noi, cei din personalul medical, prezenţa voastră a fost o gură de aer proaspăt, o reamintire a puterii vindecătoare a râsului şi a artei”, a declarat Raluca Tarba, potrivit comunicatului menţionat.

FOTO Stațiunea din România în care te costă 100 de lei să pui cearceaful pe plajă: Turiștii s-au revoltat

Românii vor plăti mai mult pentru bere. Prețurile cresc după noile taxe impuse de Guvern