Scandal cu legea pensiilor militare: ‘Vom depune ‘amicus curiae’ la CCR!’

Avocatul Poporului a contestat la CCR, joi, Legea pensiilor militare adoptată de Parlament și care urma să fie promulgată de șeful statului. Instituția condusă de Renate Weber notează în obiecţia trimisă pe masa judecătorilor constituţionali că unul dintre argumente ar fi imposibilitatea aprobării cheltuielilor bugetare fără stabilirea surselor de finanţare.

  • „PNL va interveni la Curtea Constituțională în favoarea militarilor și a drepturilor acestora în sprijinul legii pe care am promovat-o. Susținem rezerviștii militari și pensionarii din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională până la capăt! Este foarte important să susținem sistemul de apărare și, pentru acest fapt, vom depune ‘amicus curiae’ la Curtea Constituțională prin care vom demonstra că demersul nostru legislativ este justificat și constituțional!”, a scris, duminică, Andronache.

‘Amicus curiae’ este o procedură prin care părțile interesate pot trimite judecătorilor constituționali o informare în care să-și exprime opinia cu privire la speța analizată.

Curtea Constituţională a României urmează să discute pe 17 decembrie sesizarea Avocatului Poporului în legătură cu pensiile militare.

Legea prevede indexarea pensiilor militare de stat

Proiectul de modificare a Legii pensiilor militare, adoptat cu amendamente, prevede că pensiile aflate în plată se indexează în raport cu solda sau cu salariul de grad sau de funcţie.

„Cuantumul pensiilor militare de stat, aflate în plată, se actualizează ori de câte ori se majorează solda de grad/salariul gradului profesional şi/sau solda de funcţie/salariul de funcţie al militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, în procentajele stabilite la art. 29, 30 şi 108 şi în funcţie de vechimea valorificată prin ultima decizie de stabilire a pensiei militare, inclusiv prin excepţie de la prevederile art. 60, potrivit gradului militar/profesional avut la data trecerii în rezervă/încetării raporturilor de serviciu şi a mediei soldelor de funcţie/salariilor de funcţie şi a drepturilor băneşti, care fac parte din baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat, conform legii, şi valorificate în ultima decizie de pensie”, prevede actul normativ adoptat de plenul Senatului, în forma amendată de Comisia de apărare a Senatului.

Aceste prevederi nu vor fi aplicate pensionarilor militari care exercită funcţia de membru al Guvernului, secretar de stat, subsecretar de stat sau funcţii asimilate acestora, nici celor care au calitatea de parlamentar, pe perioada exercitării acestor funcţii, se mai arată în proiect.

În cazul în care, în urma actualizării, rezultă o pensie mai mică decât cea aflată în plată, atunci se va menţine suma în plată.

Senatorii au mai stabilit că, „în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, Casele de pensii sectoriale actualizează din oficiu toate pensiile militare de stat aflate în plată, cu majorările soldei de grad/salariului gradului profesional şi al soldei de funcţie/ salariului de funcţie, care au avut loc în perioada 2015 – 2024”.

Avertisment Infotrafic – Ceaţă pe mai multe drumuri din judeţele Bihor şi Satu Mare / Ninge pe DN 1, la Sinaia şi pe DN 1 E, la Poiana Braşov / Plouă în mai multe zone ale ţării

O româncă și un german, căutați pentru omor calificat în Germania, au fost prinși în Satu Mare