Scandal de proporții: Un român, la comanda unui serviciu de spionaj străin, a incendiat un depozit DHL. Legături dubioase cu Rusia

Ofițerii britanici de combatere a terorismului au condus o anchetă privind incendiul după ce un colet a luat foc la depozitul din Birmingham, în centrul Angliei, în iulie anul trecut, existând suspiciuni privind o posibilă implicare a Rusiei.

Incendiul nu a provocat răniți sau pagube semnificative.

Oficiali din domeniul securității din Europa au acuzat Moscova că se află în spatele unei ample campanii de sabotaj, în cadrul căreia au avut loc o serie de alte incendii la depozite de curierat din Germania și Polonia, o sursă apropiată de cazul polonez declarând pentru Reuters că explozibili artizanali au fost ascunși în produse cosmetice și jucării sexuale.

content-image

În octombrie anul trecut, șeful agenției britanice de spionaj intern MI5, Ken McCallum, a declarat că serviciul rus de informații militare GRU încearcă să provoace „haos” în Marea Britanie și Europa. Kremlinul a negat orice implicare în vreun incendiu provocat, afirmând că astfel de acuzații sunt false și sunt un exemplu de rusofobie. Poliția britanică a declarat că suspectul român în vârstă de 38 de ani, implicat în incendiul din Birmingham, a fost arestat după ce a aterizat pe aeroportul Stansted din Londra pe 19 martie.

„El a fost arestat sub suspiciunea de sprijin dat unui serviciu de informații străin”, a declarat un purtător de cuvânt al poliției britanice antiteroriste.

„Ca parte a anchetelor noastre, ofițerii sunt în legătură cu alți parteneri europeni de aplicare a legii pentru a identifica dacă acesta ar putea sau nu să aibă legătură cu alte incidente de tip similar din Europa”, a mai spus oficialul.

Bărbatul a fost eliberat pe cauțiune de către poliție până la o dată stabilită în iulie.

Cazul este unul dintre numeroasele cazuri pe care poliția britanică și agenții de securitate le-au legat de Rusia.

Doi bărbați britanici au recunoscut că au provocat un incendiu la o proprietate comercială din Londra care avea legătură cu Ucraina și au pledat vinovați și pentru alte infracțiuni în temeiul legii privind securitatea națională, introdusă anul trecut pentru a combate activitățile ostile ale statelor străine. Luna trecută, un grup de bulgari a fost condamnat pentru spionaj în favoarea Rusiei.

După decenii de blocaje, acordul dintre UE și America Latină prinde aripi pe fondul haosului tarifar global

Start-Up Nation: Înscrierile pentru cursurile gratuite de antreprenoriat debutează pe 15 aprilie